in

Karleuša o “Dari iz Jasenovca”: O njenoj poruci će se pričati

Slatka-Tajna.Eu

Film “Dara iz Jasenovca” goruća je tema i dan nakon njegovog premijernog prikazivanja na RTS-u. Izazvao je brojne reakcije, kritikovali su ga i hrvatski mediji, a sada je svoje mišljenje na tu temu iznijela i Jelena Karleuša.

Jelena je istakla da je dobila puno poruka od ljudi koji žele da čuju njeno mišljenje, pa ga je i iskazala javno.

“Kao neko ko je mnogo čitao i gledao na tu temu, pošteno je da kažem da film nije dočarao ni hiljaditi dio realnog stradanja Srba, Jevreja i Roma u logorima tadašnje NDH, saveznika fašističke Njemačke, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ali jednostavno to jedan film nije mogao da dočara. Nije moguće napraviti takav film… Uostalom, postoje pravi snimci, postoje prave slike, postoji historijska dokumentacija, historijske činjenice…a postoji i Jasenovac, nije daleko. Ima i memorijalni centar u kojem se može sve to vidjeti. U krajnjem slučaju, postoji i Google…”, počela je Jelena.

“Pošteno je reći i to da se i tada, kao i sada, pošten svijet u Hrvatskoj takvih zločina stidio i takve je zločine osudio. Mnogi zločinci su nakon rata uhvaćeni i pogubljeni upravo u Hrvatskoj. Znači, film je samo djelimično pokazao realnst monstruoznih zločina psihopata nad nedužnim narodom u kom ni najmanje nisu bila pošteđena djeca. Ovakvi historijski događaji koji nisu bili ni tako davno, ne treba u nama da stvaraju mržnju i podjelu. Naprotiv, dobre ljude svih nacionalnosti i vjeroispovijesti ovakvi crni momenti novije historije treba da učvrste u nastojanju da se takva nezamisliva zvjerstva nikada ne ponove”, dodala je i poručila na kraju:

“Zapamtite, zločinci, monstrumi, sadisti i psihopate nikada ne smiju da nose nacionalno obilježje jedne zemlje, to ne bi bilo fer prema dobrim ljudima u čije ime sigurno nisu ubijali”.

Podsjetimo, film “Dara iz Jasenovca” doživio je svjetsku premijeru u subotu, 20. februara, na RTS-u. Glavnu ulogu, ulogu Dare Ilić maestralno je odigrala djevojčica Biljana Čekić, koja ima 13 godina. Devet članova njene porodice stradalo je u logoru Jasenovac.


.

.

.

.

ekskluziva.ba


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sjeverni tok 2 traži dozvolu za zadnju dionicu u Njemačkoj

Čekamo imovinske kartone: Koliko su ‘teški’ izabrani vijećnici? / Bljesak.info