in

U Zagrebu 16 tisuća doza cjepiva za starije i kronične bolesnike

Slatka-Tajna.Eu

U ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu idućeg tjedna trebalo bi biti raspodijeljeno 16.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 za cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, doznaje se u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Dosad se za cijepljenje prijavilo oko 85.000 Zagrepčana koji ulaze u tu kategorije, a u Zavodu kažu da se taj broj svakodnevno povećava.

Cijepljenje u ordinacijama i na 19 punktova u gradu

Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine, pri čemu se njih 35 posto izjasnilo za cijepljenje u svojim ordinacijama, dok će se ostali cijepiti na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu.

Pet punktova bit će na području Doma zdravlja Zagreb-Centar, četiri pri Domu zdravlja Zagreb-Istok, devet na području Doma zdravlja Zagreb-Zapad te jedan punkt u Nastavnom zavodu za javno zdravstvu u Mirogojskoj ulici.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i obiteljska liječnica iz Zagreba Nataša Ban Toskić kaže da se koordinatori za cijepljenje na razini domova zdravlja trude što bolje organizirati cijepljenje.

No, sve ovisi o pristizanju cjepiva. Rečeno im je da će po timu za početak dobiti 30 doza.

– Oko 70 posto liječnika odlučilo se za cijepljenje na punktovima. To su izdvojeni veliki prostori koji imaju i zasebni dio za opservaciju cijepljenih građana, uz poštovanje epidemioloških mjera. Nadamo se da ćemo imati osiguranu logistiku jer najmanji je problem cijepiti, važna je pomoć u administrativnom dijelu, kaže Ban Toskić.

U Zagrebu je dosad prvom dozom cijepljeno 18.640 osoba, dok je drugu primilo njih 13.236. Riječ je o korisnicima i djelatnicima domova za starije i nemoćne, zdravstvenim djelatnicima i ostalim zaposlenicima u zdravstvu, pripadnicima žurnih službi i osobama na dijalizi.

Osim bolesnika na dijalizi, čije je cijepljenje protiv bolesti COVID-19 već počelo, dogovoreno je i cijepljenje u Kliničkoj bolnici Sveti Duh za osobe koje su u anamnezi imale teže alergijske reakcije na lijekove, hranu ili neka druga cjepiva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Potražnja za cjepivom veća je od dostavljene količine budući da se broj doza dobiva proporcionalno broju stanovnika, a ne prema broju prioritetnih kategorija.

U Zavodu napominju da će na punktovima izvan zdravstvenih ustanova cijepljenje biti organizirano kada se dobiju dostatne količine cjepiva i kada uđemo u treću fazu.

Cijepljenje u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu

U Zagrebu će, po uzoru na ostale velike europske gradove, cijepljenje biti organizirano u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu. Prednost procjepljivanja na toj lokaciji je vrlo dobra prometna povezanost, dovoljan broj parkirališnih mjesta i veliki prostor na kojem je moguće adekvatno provesti epidemiološke mjere.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da bi u Hrvatsku idućeg tjedna trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece.

U petak je stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, dok bi do kraja ožujka trebalo ukupno stići više od 700.000 doza, ako svi proizvođači ispune svoje obveze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prenosni set za čaj – Business Magazine

Đoković kreće u pohod na devetu titulu