in

Kineski je postao službeni jezik Svjetske turističke organizacije

Slatka-Tajna.Eu
U tu svrhu UNWTO je posebno izradio video u vezi s glavnim tajnikom Zurabom Pololikašvilijem kako bi mu izrazio čestitke.

UNWTO je najuticajnija svjetska međuvladina međunarodna turistička organizacija, koja trenutno ima 159 zemalja članica, a sjedište joj je u Madridu u Španiji, a Španija je depozitar. Kina se pridružila organizaciji 1983. godine. U novembru 2007., na 17. zasjedanju Generalne skupštine UNWTO-a, Kina je predložila da se kineski jezik uključi kao službeni jezik organizacije.

Generalna skupština usvojila je kineski prijedlog i donijela amandman na članak 38. “Ustava Svjetske turističke organizacije”, odnosno “Službeni jezici organizacije su arapski, kineski, engleski, francuski, ruski i španski”. Prema statutu UNWTO-a, nakon što generalnu skupštinu usvoji amandman, više od dvije trećine država članica mora dovršiti postupke odobrenja prije nego što on stupi na snagu. Od usvajanja izmjene i dopune 2007. godine, Kina je u saradnji s UNWTO-om napravila puno posla kako bi promovirala države članice da što prije ispune postupke odobravanja i što je brže moguće da kineski službeni jezik UNWTO-a stupi na snagu. U januaru 2021. godine 106 zemalja odobrilo je izmjenu, koja udovoljava zakonskom broju, i dopuna formalno stupa na snagu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Hrvatska je zainteresovana za naš nevidljivi avion F-35

Preživjeti u BiH sa 75 eura mjesečno