in

Živiničani u dijaspori – najbolji ambasadori gradskog potencijala

Slatka-Tajna.Eu

Uz podršku živiničke dijaspore, ali i uspješnu saradnju i-platforme sa Gradom Živinice, 17. februara upriličen je drugi „Živinice Meet Up“, kojem su, pored već dobro poznatih lica, prisustvovali i novi učesnici, željni živiničkog prosperiteta.

Na samom početku susreta, učesnicima su se obratili organizatori ovog skupa – Naida Husić ispred Kancelarije za dijasporu Grada Živinice, i naš Tomislav Tadić.

S obzirom na činjenicu da se pionirski „Živinice Meet Up“ organizirao u sklopu manifestacije „Dani dijaspore“, a koja je svojstvena zimskim danima, ovaj put gospođica Husić naglasila je da će se, zahvaljujući predanom radu uposlenika Grada, sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem na čelu, navedena manifestacija po prvi put ove godine organizirati i u ljetnim mjesecima, kada je koncentracija iseljenika u većini bh. gradova i najuočljivija. S tim u vezi, dodaje Husić, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ovom gradu dodijelilo je grant u iznosu od 10.000 KM, te će, zahvaljujući finansijskoj podršci, „Dani dijaspore – ljeto u Živinicama“ obilovati raznim sportskim, kulturnim, gastronomskim i zabavnim aktivnostima.

Ovu informaciju potvrdio je i predstavnik navedenog ministarstva, gospodin Mitar Kovačević, koji je bio jedan od učesnika skupa.

Kako unaprijediti život u ovom Gradu? Ovo pitanje nametnulo se kao primarno i osnovno, i upravo ono predstavlja suštinu postojanja ovakvih događaja. Živiničani, nastanjeni od Turske, do zemalja Zapadne Evrope, iznijeli su brojne prijedloge kojima bi se mogao unaprijediti svakodnevni život njihovih sunarodnjaka, ali i boravak iseljenika u rodnom mjestu za vrijeme njihovih posjeta.

Iako, prema riječima naših učesnika, velika većina i prilikom posjete svom rodnom gradu muku muči s nedostatkom vremena, smatraju da bi se vrijeme koje provedu u Živinicama itekako moglo sadržajnije upotpuniti, stoga su zabavni sadržaji poput festivalskih i koncertnih aktivnosti neminovni, zatim razmjena ljetnih kampova za mlade Živiničane, sanacija dječijih igrališta kao i bolja ponuda aktivnosti koje su u korelaciji sa historijskim događajima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, osim već spomenutog, pretežno zabavnog sadržaja, Živiničani nastanjeni u brojnim evropskim zemljama smatraju da se u ovom gradu, što hitnije, treba upotpuniti ugostiteljska ponuda sa prikladnim parking mjestima. „Evidentan je nedostatak profinjenijih restorana u kojima bi se mogli održavati i poslovni susreti“, naglašava jedan od učesnika „Meet Up“- a.

Također, razvijanje seoskog turizma, promocija alpinizma, ali i uređenje parkova uveliko bi privukli brojne strane posjetitelje u ovaj grad, smatraju Živiničani u dijaspori.

No, svi oni razmišljaju i o svojim sugrađanima koji su i dalje stanovnici njihovog rodnog grada, te se pitaju kako zadržati mlađu populaciju u ovom gradiću. „Još uspješnijim razvojem biznis centra, rješavanjem stambenog pitanja za mlade osobe, otvaranjem novih radnih mjesta“, tvrde naši sagovornici.

Sve u svemu, veliki posao je pred svima nama. Ovaj „Meet Up“, iznjedrio je dogovor da će se sa unapređenjem Živinica krenuti od malih projekata za čiju realizaciju su pojedini učesnici već unaprijed obećali finansijsku pomoć. Također, uveliko će se poraditi i na samom marketingu koji je itekako potreban ovoj perspektivnoj sredini, ali i na još uspješnijem uvezivanju Živiničana.

Preuzeto: i-platform.ch


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Huaweiju će isporuka mobitela pasti do 60% zbog Trumpa / Bljesak.info

Oversized hlače novi su street style trend