in

U Jezeru u BiH pljeskom pozdravili spuštanje NASA-ina rovera u Jezero na Marsu

Slatka-Tajna.Eu

Deseci okupljenih u osnovnoj školi u mjestu Jezero kod Jajca u Bosni i Hercegovini burnim su pljeskom pozdravili spuštanje rovera Perseverance na Mars na lokaciji kratera koji je dobio naziv upravo po tom gradiću.

U dvorani za tjelesni odgoj bio je postavljen projektor na kojemu su okupljeni mogli uživo pratiti prijenos spuštanja NASA-ine letjelice koja je na površinu Marsa dopremila rover namijenjen istraživanju tla crvenog planeta.

Među okupljenima u bosanskohercegovačkom Jezeru bilo je najviše školske djece, njihovih nastavnika te nekolicina predstavnika akademske zajednice odnosno sveučilišta u Banjoj Luci.

Snežana Ružičić, načelnica Jezera u kojemu danas živi tek nešto više od tisuću stanovnika, ocijenila je kako je ovo bio iznimni događaj za tu općinu te planira izvjestiti američku svemirsku agenciju o tome što su oni napravili kako bi na svoj način obilježili ovaj povijesni događaj.

Očekuje da će proisteći trajnija suradnja koja bi taj donedavno zaboravljeni dio BiH zadržala u fokusu pozornosti.

– Uputit ću dopis NASA-i o tome kako smo mi pratili slijetanje u krater Jezero, kazala je Ružičić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Krater Jezero na Marsu ime je dobio još 2007. godine kada ga je tako nazvala Međunarodna astronomske unija (IAU). Krater je tako nazvan zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka Pliva koja protječe kroz Jezero u BiH ulijeva u Plivsko jezero.

Lokalitet Kratera Jezero na Marsu NASA je izabrala kao mjesto za spuštanje svog istraživačkog rovera zbog procjene da bi mogao sadržavati dokaze o davnom životu na tom planetu jer se vjeruje da predstavlja trag nekadašnjeg vodenog toka na njemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

How To Fly For Free Using Frequent Flyer Miles | Fly for Free | Free Airfare | Fly Free

Veliki povratak dede Tonija, kod Senada Hadžifejzovića je oduševio sve!