in

Životni vijek u SAD skraćen za godinu tokom pandemije

Slatka-Tajna.Eu

VAŠINGTON – Prosječni životni vijek u SAD skraćen je za godinu dana tokom prve polovine 2020. godine, kada je pandemija korona virusa dovela do prvog talasa smrtnih slučajeva, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Najviše su pogođene manjine, pa je tako životni vijek Afroamerikanaca skraćen za gotovo tri godine, a pripadnika hispano zajednice za skoro dvije godine, pokazuju preliminarne procjene Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koje je prenio Glas Amerike.

“To je ogroman pad. Morate da se vratite sve do Drugog svjetskog rata, u četrdesete, da biste pronašli takav pad”, rekao je Robert Anderson, koji je zadužen za statistiku u CDC-u.

Drugi zdravstveni eksperti ocijenjuju da novi podaci o životnom vijeku pokazuju duboke posljedice kovid-19, ne samo kada je riječ o smrtnim slučajevima zbog zaraze, već i zbog srčanih bolesti, raka i drugih bolesti.

“Ono što je nevjerovatno kada je riječ o tim brojkama je što se one odnose samo na prvu polovinu godine. Očekujem da budu još gore”, ističe doktorka Kirsten Bibins-Domingo, zdravstveni istraživač i dekan na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ovo je prvi put da je CDC saopštio informacije o životnim vijeku zasnovane na ranim, djelimičnim podacima.

Već se zna da je 2020. godina bila najsmrtonosnija u američkoj istoriji, sa više od tri miliona smrtnih slučajeva.

U prvoj polovini prošle godine, ukupni životni vijek Amerikanaca bio je 77,8 godina, što je pad za godinu u odnosu na 78,8 iz 2019. godine.

Za muškarce prosjek je bio 75,1 godinu, a za žene 80,5 godina.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

”Uhvati zeca” online u Goteborgu

Sjajna Zvezda s igračem manje remizirala s velikim Milanom