in

”Uhvati zeca” online u Goteborgu

Slatka-Tajna.Eu

Zbog nemogućnosti okupljanja iseljeništva usljed pandemije COVID-19, Trezvenjački obrazovni savez (NBV) u saradnji s Društvom bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj (BHFOBS) organizuje online književne večeri svake druge srijede u terminu od 20 do 21 sat.

Gosti su književnici koji vode porijeklo iz BiH uz slobodno učešće svih zainteresovanih. Do sada su ovakva književna druženja upriličena sa Izetom Muratspahićem, Predragom Fincijem, Midhatom Ajanovićem, Tomislavom Čale, Enesom Topalovićem i Senadom Bešić, a gošća književne večeri 17.2.2021. bila je mlada književnica Lana Bastašić.

Lana je odrsla u Banjaluci gdje je završila studije anglistike i komunikologije, dok je master odbranila iz Studija kulture na FPN u Beogradu. Objavila je dvije zbirke kratkih priča: Trajni pigmenti i Vatrometi. Samostalno je objavila knjigu priča za djecu Nastja crta sunce.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Godine 2014. osvojila je prvu nagradu za neobjavljenu zbirku poezije na Danima poezije u Zaječaru i objavila Naivni triptih o Bosni i umiranju. Njen prvi roman Uhvati zeca dobitnik je Evropske nagrade za književnost 2020. godine.

Razgovor sa Lanom Bastašić vodila je profesorica književnosti sa Univerzita u Goteborgu Sonja Bjelobaba uz online prisustvo više od 50 učesnika, većinom iz dijaspore iz različitih zemalja.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Komesarka Evropske unije u kampu za migrante ‘Lipa’

Životni vijek u SAD skraćen za godinu tokom pandemije