in

Sarajevo uvijek želi kontrolirati institucije / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je kako su neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, ne samo iz političkih razloga, već i zbog mnogih nejasnoća i propusta koji dozvoljavaju da se on tumači kako kome odgovara.

“Izborni zakon treba promijeniti zbog mnogo razloga, ne samo političkih koji su jako opterećeni. Ovaj zakon, nažalost, omogućava da jedan narod bira drugom njihovog predstavnika. Velike priče, zagovaranje građanske opcije i slično s ciljem da bi jednom narodu birali njegovog predstavnika – teško da mogu dobiti podršku u BiH”, ocijenio je Tegeltija u intervjuu za Večernji list.

Rekao je kako u Izbornom zakon ima mnogo propusta i nejasnoća, zbog čega je došlo vrijeme da se mijenja.

“Potrebno je, za početak, da spriječimo Središnje izborno povjerenstvo BiH da ovaj zakon tumači kako joj padne na pamet, pa negdje poništava izbore na osnovu procjene izgleda nečijeg potpisa, dok u Mostaru, i pored evidentnih propusta, nije bilo govora o poništavanju”, naveo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u Izbornom zakonu postoji nekoliko ključnih stvari kao što je pitanje legitimnog izbora predstavnika jednog naroda, ali i mnogih drugih otvorenih pitanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Nekada davno, prije sedam, osam godina o tome je postojao veliki stupanj suglasnosti, a danas smo opet u nekom `tihom bojkotu` donošenja izmjena Izbornog zakona. Kao da se čekaju neki novi izbori, pa da opet jedni drugima biraju njihove predstavnike”, upozorio je.

Tegeltija je naveo da ne vidi veliki entuzijazam unutar Europske komisije kada je riječ o Izbornom zakonu, iako on blokira mnoge procese.

Dodao je kako političko Sarajevo uvijek želi kontrolirati institucije, što je očigledno na brojnim primjerima, poput VSTV-a, Suda i Tužiteljstva BiH, OSA-e i SIP-a.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Utvrđene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama

Jedna od najutjecajnijih Bosanki u svijetu Sanela Diana Jenkis prodala je svoju vilu u Kaliforniji za 87 miliona dolara