in

HISTORIJA JE ISPISANA: NASA-in robot ‘Perseverance’ je sletio na Mars, stigla prva slika iz kratera koji je dobio ime po općini u BiH (FOTO, VIDEO)

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/02/f_10202155_1024.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/f_10202155_1024.jpg”,”caption”:””,”bg”:”bb7a60″}]

Slijetanje je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom u NASA-inom centru, a rover je uspješno postavljen na tlo Marsa.

alt

“Ovo je toliko uzbudljivo i nerealno. Presretni smo”, kazao je tim zadužen za slanje rovera na Mars.

Istrajnost, kako je nazvan ovaj rover, smatra se čudom tehnologije koji je prešao 470 miliona kilometara. Rover je na put krenuo krajem jula, sa Floride. Težak je tonu, ima 19 kamera i dva mikrofona.

alt

Ovaj NASA-in robot prikupiće do 30 uzoraka stijena i tla. Naučnici očekuju pronalazak organskih molekula koji ukazuju na ranije postojanje života.

Veza između Marsa i BiH

Upravo mjesto slijetanja, tačnije njegov naziv, simbolično je značajan i za  Bosnu i Hercegovinu. Američka agencija koja istražuje svemir je odlučila da krater za koji se vjeruje da je nekad bilo veliko jezero imenuje upravo po opštini u BiH s tim nazivom, Jezero.

O tome su stanovnici i vlasti ovog mjesta obaviješteni 2019. godine, što je predstavljalo ogromnu čast za ovu lokalnu zajednicu ali i cijelu BiH.

Kako bi obilježili ovaj veliki trenutak u istoriji nauke i istraživanja, mještani Jezera će uživo putem video linka pratiti slijetanje rovera na Mars, a događaj je organizovala lokalna vlast.

 Prva fotografija s Marsa

“Perseverance” je ubrzo nakon slijetanja na Mars u NASA-u poslao prve fotografije s površine. One su napravljene pomoću kamera koje rover koristi za sigurnu vožnju, a NASA kaže da će fotografije više rezolucije doći tokom dana.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Oblačio se kao žena i svi su mislili da je gej: A ovo je Milica s kojom je Karamela u braku 20 godina! (Foto)

REDEFINE MEAT: Izraelsko umjetno meso finansira krupni kapital