in

U Budimpeštu stiglo prvih 550.000 doza kineskog cjepiva

Slatka-Tajna.Eu

Nakon što je Mađarska postala prva članica EU-a koja je odobrila rusko cjepivo Sputnik, stigla im je i prva pošiljka kineskog Sinopharma. Iz Nacionalnog centra za javno zdravstvo najavili su da će najprije svaku pošiljku koja im stigne testirati, uz napomenu da je dosad 15 milijuna građana diljem svijeta primilo Sinopharmovo cjepivo, a pritom nije zabilježen nijedan slučaj težih nuspojava.

Potkraj siječnja, Mađari su sklopili dogovor s Kinezima o kupnji 5 milijuna doza cjepiva. Nakon što je državni regulator za lijekove dao zeleno svjetlo, ne čekajući prvo odobrenje Europske agencije za lijekove, prvih 550 tisuća doza stiglo je u Budimpeštu.

– Ova prva količina koju smo dobili, dovoljna je za cijepljenje 275 tisuća građana. Prema našim planovima, dostavit će se obiteljskim liječnicima koji će se onda njime koristiti u praksi – izjavila je Agnes Galgoczi, ravnateljica Nacionalnog centra za javno zdravstvo.

Premijer Viktor Orban rekao je da će prvi primiti kinesko cjepivo jer mu ulijeva više povjerenja nego bilo koje drugo. Nakon što su prošli tjedan počeli cijepiti i s ruskim Sputnikom, Mađarska je sada jedina članica EU-a koja raspolaže cjepivima pet proizvođača.

– Do kraja svibnja cijepit ćemo 3 i pol milijuna građana. Više nego ijedna druga članica EU-a slične veličine koja se oslanja isključivo na cjepiva sa zapada – najavio je mađarski premijer. Ne možemo si priuštiti da nam ostanu nedostupna cjepiva koja primaju i Mađari u Vojvodini. Zato smo uz ona sa zapada, kupili i kineska i ruska – dodao je.

Prema zajedničkom europskom planu, trebali su dobiti 17 i pol milijuna doza od šest proizvođača, što bi bilo dovoljno za sve građane.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Centralizirana nabava cjepiva u Bruxellesu je podbacila, ugrožavajući živote europskih građana i dovodeći u pitanje ponovno pokretanje gospodarstva. Zato smo morali potražiti nove izvore cjepiva – uvjerava Peter Szijarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

Orbanova vlada kritizirala je sporost Europske agencije za lijekove u odobravanju cjepiva, tvrdeći da će Mađarska prva upotrebljavati ruska i kineska. Kritičari su u tome iščitavali nastavak Orbanove igre odanosti Moskvi i Pekingu s jedne strane te otpora Bruxellesu s druge. Iz Budimpešte odvraćaju da samo žele zaštititi građane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ANA KORAĆ U ZAGRLJAJU ZGODNOG MUŠKARCA! David će pozelenjeti od ljubomore!

Sandra Afrika oplela po Ivani Nikolić: Ona je u vezi sa starijim čovjekom