in

SAOPĆENJE IZ TUŽILAŠTVA BiH: Ponovo podignute optužnice protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića; Riječ je o…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/02/20210217150639_646849.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/20210217150639_646849.jpg”,”caption”:”Foto: NN”,”bg”:”bca47b”}]

Tužilaštvo BiH podiglo je danas nove optužnice protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Selme Cikotića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara, i Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e, potvrđeno je za “Nezavisne novine”.

Tužilaštvo je, nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića, preduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih te je uputilo Sudu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o novoj optužnici u aferi “Sigurnosne provjere”, koju je krajem prošle godine odbio da potvrdi Sud BiH.

Tužilaštvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, koji je, osim funkcije savjetnika generalnog direktora OSA-e, i član Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optuženoj trojci stavljeno je na teret krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH.

Mehmedagiću se već sudi u Sudu BiH u aferi “BH Pošta” zbog nezakonitog izuzimanja videosnimka iz ove institucije.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IVANA PETERS DEMANTUJE: Nije tačno da nemam čime da hranim svoje dijete

NOVA NUMERA VRSNOG KANTAUTORA: Šuki Planjanin objavio: “Ilvanu”