in

Organizacija poslovnog foruma u cilju unapređenja poslovne saradnje BiH i Japana

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković razgovarala je s ambasadorom Japana u BiH NJ.E. Makoto Ito o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje i privlačenju investicija iz Japana u BiH.

Dogovorena je organizacija Poslovnog foruma na visokom nivou uz prisustvo relevantnih ministara i predstavnika dviju država, na kojem bi se predstavile mogućnosti ulaganja, poslovni ambijent i investicijski projekti iz Bosne i Hercegovine japanskim kompanijama, prije svega onim koje već djeluju u regionu i Evropi i koje imaju namjere daljnjeg širenja.

Istaknuto je da pored automobilske industrije, postoje brojne mogućnosti i u sektoru proizvodnje hrane, zdravstvenom turizmu i IT sekoru.

Pored FIPA-e i relevantnih bh. ministarstava i institucija  u organizaciju planiranog foruma će biti uključeni i Ambasada Japana u BiH,  predstavnik FIPA-e u Japanu gdin Shigehiko Nishihama, te Organizacija za vanjsku trgovinu Japana JETRO iz Beča s ciljem okupljanja što većeg broja japanskih privrednika – potencijalnih investitora u BiH kojima će se predstaviti mogućnosti za ulaganje.

S obzirom da u BiH nema značajnijih registrovanih investicija iz Japana, ova manifestacija predstavlja izvrsnu mogućnost za promociju Bosne i Hercegovine i promjenu trenutnog stanja u sferi investicija.

Kao rezultat posjete dvadesetak japanskih investitora BiH u oktobru 2016. godine, četiri bh. kompanije su imale sastanke sa japanskom firmom Makita iz Rumunije radi razgovora o mogućnosti saradnje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuDirektorica Marković je istaknula da su japanske investicije dobrodošle, jer bh. privreda i građani BiH imaju veliko povjerenje u japansku marljivost i preciznost. S obzirom da je Japan jedan od najvećih donatora u našoj zemlji (od 1996. do 2020. donirano kroz grantove oko 1 milijarda KM u svim dijelovima BiH) direktorica Marković je iskoristila priliku da se zahvali na pomoći koju Japan pruža Bosni i Hercegovini.

 

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

Do unesrećenog u BiH brže dođe spasilac nego helikopter

JELENA I DUŠKO U ŠOPINGU U TURSKOJ: Jedan detalj zapeo svima za oko!