in

Promjene u Mostaru – Nezavisni stav

Slatka-Tajna.Eu

Mostar je nakon 12 godina dobio novog gradonačelnika. Mario Kordić zamijenio je na toj poziciji Ljubu Bešlića, koji je u proteklih 12 godina obavljao tu funkciju, a osam godina Bešlić je radio bez podrške Gradskog vijeća.

Obojica gradonačelnika, i bivši i novoimenovani, su iz HDZ BiH, stranke koja je pobijedila na izborima u Mostaru.


Mnogo polemike je bilo oko izbora gradonačelnika Mostara, a Kordić je izabran u četvrtom pokušaju.


Mario Kordić je ljekar, urolog po struci, direktor Doma zdravlja Mostar i nema iskustva u politici. Među kolegama važi za odličnog stručnjaka i dobrog čovjeka, a kako će se snaći na poziciji gradonačelnika, pokazaće četiri godine koje su pred njim.


Iako ga kolege već prozivaju da je “romantičar”, on ne bježi od toga i najavljuje  rezove,  posebno kada je u pitanju komunalni segment u gradu na Neretvi.


Iako veliki broj analitičara, ali i međunarodnih zvaničnika Mostar vide kao “grad slučaj”, Kordić se ne slaže s tim ocjenama i Mostar vidi kao najljepši grad u BiH i jedini multietnički grad. Tvrdi da je situacija na terenu drugačija, a ne onakva kako je pokušavaju oslikati u medijima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku











Kako god, pred novim Gradskim vijećem i gradonačelnikom je mnogo posla, zapuštena komunalna infrastruktura,  problemi  s kojima se suočavaju turistički radnici, ali i  naseljena mjesta oko Mostara koja u 21. vijeku nemaju vodu i kanalizaciju, a jednu cisternu vode plaćaju 80 KM.


Pored političkih nesuglasica, međunacionalnih tenzija koje najčešće  stvaraju  politike, Mostarci imaju i druge probleme, prljav grad i pored pet komunalnih preduzeća, izrovane ulice, deponiju Uborak koja je postala regionalni problem, ali i činjenicu da južna naselja u  ovom gradu još piju vodu iz Neretve koja je upitne kvalitete.


Hoće li novo Gradsko vijeće i gradonačelnik uspjeti riješiti  dio ovih problema, ostaje da se vidi u godinama koje su pred nama. Mostarci su dugo čekali i više vremena, a ni strpljenja nemaju.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nisu svi Bošnjaci Srebrenice za bojkot izbora na koji ih pozivaju

DARKO LAZIĆ POKAZAO KOLIKO JE SMRŠAO: Obukao staru košulju – visi na njemu!