in

Njemačka radna snaga u industriji smanjena prvi put nakon 10 godina

Slatka-Tajna.Eu

Broj zaposlenih u industrijskoj proizvodnji u Njemačkoj smanjen je u 2020. prvi put u posljednjih deset godina, pokazuju podaci objavljeni u utorak, stvarajući sumornu sliku uoči pregovora između Vlade i raznih industrijskih grupacija o korona-krizi.

Tokom krizne godine, prosječno je 5,5 miliona ljudi radilo u lokalnim proizvodnim firmama s 50 ili više zaposlenih, objavio je Savezni zavod za statistiku (Destatis). To je za 2,2 posto manje u odnosu na 2019.

Posljednji godišnji pad zabilježen je 2010., kada je finansijska kriza rezultirala padom od 2,4 posto.

U decembru 2020., pad broja zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu bio je posebno izražen u metalskoj i prerađivačkoj industriji (5,8 posto), a slijedi mašinstvo (4,5 posto) i automobilski sektor (3,2 posto).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nasuprot tome, hemijska industrija je u decembru zabilježila rast radne snage za 1,6 posto u odnosu na isti period 2019.

Radnici koji su trenutno otpušteni s posla kao dio vladinog programa čekanja uključeni su u te brojke.

Ministar privrede Peter Altmaier trebao bi u utorak ugostiti predstavnike poslovne zajednice na konferenciji na kojoj će razgovarati o krizi izazvanoj koronavirusom.

Dok su industriju pogodili prekinuti lanci nabavke i pad globalne potražnje, preduzeća u drugim sektorima su se mučila zbog prisilnih zatvaranja tokom karantena.

Više od 40 udruženja koja predstavljaju različite grane industrije pozvano je da učestvuje u razgovorima, uključujući teško pogođeno ugostiteljstvo, maloprodaju i turizam, javlja dpa.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POSVETA: Darko Lazić oduševio novom tetovažom

Ngozi Okonjo-Iweala na čelu Svjetske trgovinske organizacije