in

Dug bolnica prema veledrogerijama dosegao 5,7 mlrd. kuna

– Nakon tri mjeseca od zadnje sanacije i rebalansa proračuna krajem 2020. i dodatne uplate ljekarnama, mi se nalazimo na točki pucanja. Dugovanja su dosegla razinu od 5,7 milijardi kuna kakva je bila u listopadu, rekla je Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Veledrogerije, članice HUP koordinacije, uputile su apel javnosti kako bi skrenule pozornost na razinu duga koji je dosegnuo kritičnu točku.

– Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka se određuje pravilnicima koje određuje ministarstvo zdravstva . Hrvatska agencija za lijekove određuje najviše dozvoljenu cijenu lijeka, a HZZO-a s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava gdje ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po takvim cijenama isporučiti bolnicama koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana, pojasnila je Percač.

Uputila je apel Vladi da riješi ovaj zadnji ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje.

– To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne može ispunjavati obeveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 zaposlenika. Dugovanja bolnica otkad je formirana HUP koordinacija veledrogerija su udvostručena. Početkom 2018. smo imali 2,2 milijarde duga, sad se nalazimo na 4,2 milijarde kuna duga, rekla je Percač.

Uz sve to, dodaje, došlo je i do produljenja rokova plaćanja HZZO-a ljekarnama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku– Kad pričamo o bolnicama, pričamo o rokovima plaćanja koji premašuju minimalno šest puta zakonom definirane rokove. Zamislite da radite i tek nakon godinu dana dobijete plaću, kako biste funkcionirali? Mi funkcioniramo zahvaljujući kreditnim institucijama, ali i naša kreditna sposobno ima svoj kraj. Sa svakim povećanjem duga dolazimo u situaciju kada ne možemo servisirati svoje obveze prema dobavljačima, rekla je.

U prosincu je zabilježen rekordan rast dugovanja bolnica prema veledrogerijama. Dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

NE DAM MU DA MRDNE, ZAKLJUČALA SAM GA: Tina Ivanović i Zvezdan Anđić su 25 godina u braku

Nugato i Tamara Gringa prvi put imaju seks u Guhova kuca – “uskoro mali Nugato”