in

PREKINUT ŠTRAJK RUDARA: Ovo su najvažnije tačke sporazuma

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/02/rudari-gen-strajk_1.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/rudari-gen-strajk_1.jpg”,”caption”:”Foto: BHRT”,”bg”:”474950″}]

Predstavnici sindikata RMU Zenica i Breza, Savez sindikata rudnika u Federaciji potpisali su sporazum s Vladom FBiH, Poreznom upravom FBiH i “Elektroprivredom BiH” o rješavanju gorućih problema u tim rudnicima.

Sporazum ima nekoliko tačaka, a među najvažnijima su da će računi RMU Zenica i Breza biti deblokirani te da će se radnicima plate moći isplaćivati nesmetano.

Također je donesena odluka o restrukturisanju višemilionskog duga RMU Zenica i Breza na osnovu poreza i doprinosa na period od 10 godina.

Zatim, nastavlja se sa procesom restrukturisanja rudnika u FBiH, što su rudari i podržali, a konkretni koraci bit će poznati u narednom periodu.

Bit će potpisan i poseban sporazum koji se odnosi na omogućavanje penzionisanja više od 80 radnika iz tri rudnika koji su stekli uslove za penziju, ali zbog problema u funkcionisanju nisi bili u mogućnosti.

Predstavnici sindikata obavijestili su dio radnika o ishodu sporazuma te je donesena odluka o prekidu generalnog štrajka u rudnicima Zenica i Brez, kao i štrajka upozorenja u ostalim rudnicima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Također, sutrašnji protest pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu je otkazan.

Podsjetimo, od jutros je trajao sastanak između predstavnika rudara i “Elektroprivrede BiH”. Sastanku je prisustvovao i resorni ministar Nermin Džindić.

(BHRT) 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zvezda protiv Borca u srijedu

Mostarske žene poručuju: Život stati ne smije! / Bljesak.info