in

HRT: Europska komisija: Zabrana putovanja nije prihvatljiva

Europska komisija najavila je da će poslati pismo državama članicama da ih upozori da poštuju zajednički dogovorene smjernice o ograničenju putovanja te da zabrana putovanja koje su neke članice uvele nije prihvatljiva.

Zemlje članice bi trebale snažno obeshrabrivati nebitna putovanja iz tamnocrvenih zona i u njih, ali treba izbjeći zatvaranje granica, izjavio je glasnogovornik Christian Wigand.

Njemačka je jednostrano zatvorila granice prema Austriji, a Belgija je produljila zabranu za sva nebitna putovanja do 1. travnja.

Wigand je dodao da su sve zemlje članice podržale prijedlog Komisije o zajedničkom koordiniranom pristupu o ograničenju kretanja u kontekstu borbe protive pandemije koronavirusa te da svako nepridržavanje dogovorenog pristupa stvara probleme u pogledu slobode kretanja.

Države članice mogu poduzimati mjere za zaustavljanje širenja zaraze, ali te mjere moraju biti proporcionalne i nediskriminatorne za građane EU-a, rekao je Wigand.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuNa pitanje jesu li belgijske i njemačke mjere proporcionalne, Wigand je rekao da odgovor na to pitanje nije tako jednostavan.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders u nedjelju je preko Twittera izrazio zabrinutost zbog jednostranih poteza nekih država članica. Pratimo situaciju u svim državama članicama i uskoro ćemo im poslati pisma, tvitato je Reynders.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

Skijaški klub Olimp izradio prvi ski-simulator u BiH

Malmö 2017