in

Američki budžetski deficit leti u nebo

Slatka-Tajna.Eu
 Budžetska potrošnja je povećana, a porezni prilivi su opali.U prva četiri mjeseca potrošnja je porasla 22,7 posto, na 1920 milijardi dolara, a porezni prihodi 0,8 posto, na 1190 milijardi dolara.

Samo u januaru zabilježen je deficit od 182,8 milijardi dolara koji će i dalje rasti. Kongres je krajem prošle godine odobrio drugi paket pomoći za koronavirus od 900 milijardi dolara, a predsjednik Joe Biden predložio je treći paket vrijedan 1900 milijardi dolara.

Republikanci su sada protiv povećanja budžetskr potrošnje, a demokrati i ekonomisti smatraju da je to potrebno, jer će u protivnom oporavak od krize biti nepotrebno duži i bolniji.

Ove godine američki budžet tako najavljuje ukupan deficit od 3,3 biliona dolara. Međutim, sada se isplati zaduživati jer su kamate izuzetno niske. Primjerice, u prva četiri mjeseca ove fiskalne godine SAD je platio “samo” 160 milijardi dolara kamata na javni dug.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SLAVEN RAGUŽ OTKRIO ZAŠTO JE HRS GLASAO ZA KORDIĆA: ‘Zbog neviđene protuhrvatske kampanje, a i njegovog OBEĆANJA DA ĆE NAM…’

NI JA VAS NISAM PITALA GDJE SU VAM MUŽEVI: Hana Rodić iznervirana