Categories: Lifestyle

“TO ŠTO SU ENGLEZI IZABRALI BAŠ DIVLJE JAGODE, SVAKOM SA MALO PAMETI JE JASNO..”: Zele Lipovača o “divljem plodu” iz “malog vrta”

Tek izašlu knjigu “U malom vrtu raste divlji plod” njen autor Stjepan Juras opisao je ovako: “Priča o tom bendu je holivudska i nisam smio da dopustim da ostane neispričana.”

I jeste u karijeri ovog benda dosta toga holivudskog, samo što je dio američkog sna ostao bez finala. Ali onaj jugoslovenski dio karijere za mnoge je ostao san. Ogromni tiraži, rasprodati stadioni, i neke od vječnih pjesama pratile su Divlje jagode.

I Don Airey svira sa vama, potpisali ste ugovor sa Guefom Hunningtonom koji je lansirao Eurythmics, i producent vam je isti kao Rogeru Watersu iz Pink Floyda. Sve je bilo naklonjeno da napravite veliku karijeru u Engleskoj. Šta vas je spriječilo?

Kada je iz Londona stigla ponuda da potpišemo ugovor sa Logo Records, jedino što sam mogao učiniti bilo je prihvatiti ili odbiti. U tom trenutku, takva ponuda i ugovor kakav je nama ponuđen, bio je neostvaren san velikog broja jako dobrih bendova iz Engleske kao i cijele Evrope, a za bendove sa Istoka to je bila nemoguća misija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







To što su Englezi izabrali Divlje jagode između stotine bendova sa istoka Evrope kao i Balkana, svakom, sa barem malo pameti moglo je biti jasno koliko je bend vrijedio, ali i koliko je bio originalan. Činjenica da smo potpisali ugovor na sedam godina i pet albuma, govori o tome da su ljudi iz kompanije apsolutno vjerovali da Jagode mogu biti konkurencija svjetskim bendovima. Kada sam prije potpisivanja ugovora razgovarao sa mojim advokatom o nekim stavkama ugovora, on mi je sa čuđenjem rekao da je ugovor više nego fer, i da kompanija vjerovatno vjeruje u siguran uspjeh benda u svijetu. Vjerujući da je šansa izlaska i eventualnog uspjeha na svjetskom tržištu veliki zalogaj i još veći izazov, ja sam bend pripremio najbolje što sam znao i mogao. Iako sam bio svjestan da bi moglo biti problema, htio sam vjerovati u njihovu lojalnost, nadajući se da su i oni svjesni da zajedno imamo šansu da napravimo ono što niti jednom bendu sa istoka Evrope nije uspjelo. I tu je bio najveći problem, niti jedan od njih nije shvatio kakvu smo priliku dobili, niti je bilo lojalnosti. Proradio je balkanski gen, i tu se više nije moglo ništa učiniti. Englezi su više vjerovali u uspjeh od njih samih, što je bio nonsens.

Da li je neko kriv manje, a netko više, potpuno je nevažno, jer je životna šansa propuštena, a reprize nema. Koliko god je to bilo bolno i razočaravajuće iskustvo, ja se nisam ljutio. Vjerujem da ništa slučajno nije, i da je tako trebalo biti.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Spasioci nakon pet dana otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17.00 sati, došli do tijela tragično nastradalog…

26 minuta ago

ANA NIKOLIĆ PRIZNALA VEZU SA RALETOM

Nakon što je Kurir prvi pisao o haosu i neredu u stanu Gorana Ratkovića Raleta…

27 minuta ago

Italijan pobjednik četvrte etape utrke Giro d‘Italia

Talijanski biciklist Đžonatan Milan, član ekipe Lidl Trek, pobjednik je četvrte etape utrke Giro d‘Italija,…

36 minuta ago

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

2 sata ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

3 sata ago

Turistička zajednica KS promoviše turističke potencijale na sajmu ATM Dubai

“Tržište zemalja Zaljeva prepoznajemo kao jedno od prioritetnih kada je u pitanju Kanton Sarajevo, s…

3 sata ago