in

Donald Trump oslobođen krivnje za poticanje na pobunu

Slatka-Tajna.Eu

Bivši predsjednik Donald Trump je na suđenju u Senatu oslobođen krivnje za poticanje na pobunu svojih pristaša koji su napali Kapitol. Da je kriv, glasalo je 57 senatora, no to nije bilo dovoljno. Dan je bio pun preokreta. Donalda Trumpa nije se čulo mjesec dana i očekuje se da će se obratiti javnosti ovih dana.

Za Dnevnik 3 HRT-a iz Washingtona se javila Branka Slavica. Kazala je kako je ova odluka bila očekivana, samo je bilo upitno koliko će republikanskih senatora glasati zajedno s demokratima i proglasiti Donalda Trumpa krivim.

– 57 senatora glasalo je za Trumpovu krivnju, a njih 43 je bilo protiv. To pokazuje krhotine unutar republikanske stranke i da se dio republikanaca odmiče od njega. Demokrati nisu uspjeli osigurati 17 potrebnih glasova koji bi Trumpu onemogućili povratak Trumpu u političku arenu. On je sada slobodan i može se 2024. ponovno kandidirati za Bijelu kuću, kazala je.

Demokrati ustrajali u borbi iako su znali da će izgubiti

Demokrati su ustrajali u ovoj borbi, iako su znali da će je izgubiti, zato što su htjeli promijeniti percepciju javnosti o Trumpu i u tome su uspjeli. Objavljena je anketa koja govori da 53 posto Amerikanaca misli da je predsjednik kriv za poticanje pobune protiv države.

Kako je protekao povijesni dan u Senatu 

Završnog, petog dana, suđenja za poticanje pobune Donaldu Trumpu u Senatu niz neočekivanih obrata. Demokratski tužitelji zatražili su da se saslušaju svjedoci. Senat je o tome glasovao. Dobili su potreban glas većine, ali onda se od svjedočenja odustaje. Svjedočenja bi, u konačnici, znatno oduljila postupak, a to nijedna strana nije željela pa u Senatu ipak počinje iznošenje završnih riječi.

– Bez ikakve sumnje jasno je da je Trump podržao djelovanje svjetine i zato mora biti osuđen. Kad je 6. siječnja izašao na pozornicu, znao je koliko je situacija zapaljiva. Znao je da su mnogi spremni uključiti se u nasilje i na bilo koji znak žilavo se boriti. I upravo to im je rekao. Ako to nije teški zločin, onda ništa nije. Predsjednik Trump mora biti osuđen zbog sigurnosti naše demokracije i našeg naroda, poručio je Jamie Raskin, demokratski senator i voditelj postupka opoziva. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Trump se može kandidirati

Za demokrate, ali i dio republikanaca nije bilo dvojbe, bivši predsjednik mora biti proglašen krivim. Da se to dogodilo, Trump se više nikada ne bi mogao baviti politikom niti obnašati javnu dužnost.

– Ma koliko su istinski zastrašujući prizori prosvjeda koje smo vidjeli i bez obzira na to koliko je emocija uneseno u ovaj postupak – to ne mijenja činjenicu da je gospodin Trump nedužan u odnosu na optužbe koje mu se stavljaju na teret. Unatoč svim snimkama koje su prikazane nijedan iskaz tužitelja nije dokaz da je gospodin Trump ikoga nagovarao na bilo kakvo nasilje, izjavio je Michael Van Der Veen, odvjetnik Donalda Trumpa.

Prvi je ovo put u američkoj povijesti da se postupak opoziva vodi protiv jednog bivšeg predsjednika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rad na visini (zadatka) / Bljesak.info

“Zakasnio si, ubica će brzo biti poznat”