in

Putnički promet u europskim zračnim lukama pao na razinu iz 1995. / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putnički promet u europskim zračnim lukama pao je zbog pandemije covida-19 u 2020. za 70.4 posto i vratio se na razinu iz 1995., pokazuju podaci sektorske organizacije.

Zračne luke starog kontinenta su imale prošle godine 728 milijuna putnika prema 2,4 milijarde 2019., naveo je Međunarodni odbor zračnih luka (ACI Europe).

“Europski aerodromi su se vratili na razine prometa iz 1995., niti jedan sektor sam ne može podnijeti takav udarac”, ocijenio je generalni direktor organizacije Olivier Jankovec.

Pozvao je vlade da osiguraju dodatnu pomoć zbog još goreg pada prometa posljednjih tjedana.

Najpogođenije su zračne luke Europske unije, s padom prometa od 73 posto. Zemlje izvan EU-a, ali u okviru ACI Europe relativno su bolje odoljele uz pad od 61,9 posto, pri čemu su predvodile Rusija i Turska, manje zahvaćene ograničenjima putovanja.

Došlo je do poremećaja u poretku glavnih tranzitnih zračnih luka kontinenta prema broju putnika: London-Heathrow, Pariz-Charles-de-Gaulle, Amsterdam-Schiphol i Frankfurt, četiri prva raskrižja u 2019. su nestala s popisa “Top 5” u korist Istanbula, koji je s petog skočio na prvo mjesto.

Još jedna turska zračna luka, Istanbul-Sabiha Gocken je na drugom mjestu, a slijede tri glavna moskovska aerodroma Šeremetjevo, Domodedovo i Vnukovo.

Sa bh. osobnom iskaznicom na pola Balkana

Građanima BiH najkasnije do početka sljedeće godine za ulazak na Kosovo najvjerojatnije će biti dovoljna samo biometrijska osobna iskaznica.

Naime, BiH bi trebala potpisati regionalni sporazum koji se odnosi na kretanje i boravak građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Novost tog sporazuma je, u biti lakši ulazak bh. građana na Kosovo.

Naime, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je potvrđeno da BiH ima bilateralne sporazume za prelazak granice s osobnom isklaznicom sa Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pišu Nezavisne novine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Inače, u sporazumu, koji, kako je navedeno, stupa na snagu do 1. siječnja 2022. godine, precizirani su uvjeti prelaska granica.

“Građanin jedne strane može, u skladu s ovim sporazumom, ući na teritorij druge strane pod uvjetom da ima važeću biometrijsku osobnu iskaznicu s rokom važenja od najmanje tri mjeseca”, navedeno je u sporazumu koji je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Uvjet za ulazak u neku od zemalja potpisnica jeste i da vlasnik biometrijske osobne iskaznice nema zabranu ulaska i boravka, kao i da ne predstavlja prijetnju sigurnosti ili javnom zdravlju.

Kako se u sporazumu dodaje, prilikom ulaska vršit će se obvezno elektronsko očitavanje važećeg biometrijskog osobnog dokumenta, kao i evidentiranje podataka o obavljenoj graničnoj kontroli.

Međutim, potpisnice sporazuma, u skladu s domaćim zakonodavstvom, zadržavaju pravo da građaninu druge zemlje ukinu boravak na svom teritoriju.

Potpisnice sporazuma će razmijeniti primjerke biometrijskih osobnih iskaznica najkasnije 30 dana prije stupanja na snagu ovog sporazuma.

U slučaju izmjene, ukidanja ili uvođenja novih vrsta biometrijskih osobnih iskaznica, svaka potpisnica će ostalim potpisnicama dostaviti njen primjerak najkasnije tri tjedna nakon uvedene izmjene.

Strane su suglasne da elektronskim putem stave na raspolaganje podatke o biometrijskim osobni dokumentima koji su proglašeni nevažećim”, ističe se u sporazumu, te se dodaje da se razdoblje boravka odnosi do tri mjeseca.

Nova pravila će svakako olakšati putovanje bh. građana po regiji.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DA LI JE OVO DOKAZ? Teodora Džehverović trudna?

MAJA NIKOLIĆ PROZIVA: Ni Čola danas nema hit