in

British Petroleum u 2020. ostvario gubitak od 5,7 milijardi dolara

Slatka-Tajna.Eu

Prošlogodišnji sunovrat potražnje i cijena na energetskim tržištima izazvan pandemijom korona virusa ostavio je duboku rupu u finansijama British Petroleuma (BP), pokazuju kvartalni i godišnji finansijski izvještaji te naftne kompanije.

British Petroleum je prošlu godinu završio s gubitkom od 5,7 milijardi dolara, dok je u pretpandemijskoj 2019. ostvarila profit od 10 milijardi dolara.

Uprkos djelimičnom oporavku tržišta nafte u drugoj polovini prošle godine, rezultati BP-a za posljednji kvartal 2020. također su podbacili u odnosu na očekivanja. U posljednja tri lanjska mjeseca, neto dobit BP-a iznosila je 115 miliona dolara, u odnosu na 2,57 milijardi dolara u istom periodu prethodne godine.

Iz kompanije objašnjavaju da su gubici uzrokovani padom cijena nafte i gasa, značajnim otpisom vrijednosti u sektoru istraživanja, smanjenjem rafinerijske marže te osekom potražnje za gorivom.

Iako korona mjere ograničenja i dalje utiču na performanse naftne industrije, u BP-u ipak očekuju “mnogo bolje dane u 2021. godini“ zbog oporavka potražnje za naftom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Međutim, BP-ov optimizam ne dijele u Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) i Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC). Naime, IEA je smanjila svoje procjene o globalnoj potražnji za naftom u 2021. godini za 0,3 miliona barela, dok OPEC i njegovi saveznici i dalje ograničavaju crpljenje nafte upravo zbog vlastitih pesimističnih projekcija o kretanju potražnje i cijena.

U međuvremenu, dionice BP-a na Londonskoj berzi su pale za više od tri procenta, a na Wall Streetu za više od četiri posto nakon što je kompanija objavila svoje finansijske rezultate.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TOAD PRO: OBD Scanner Software for ELM327 on OBDII OBD2 Cars

Dženana & Dženana: Spoj ljubavi i iskustva osvaja srca slušaoca