in

VELIKA POBUNA U RS-u: Nezadovoljna policija izlazi na proteste ispred Skupštine RS-a…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/01/b_190411128.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/01/b_190411128.jpg”,”caption”:””,”bg”:”262529″},{“img”:”/img/vijesti/2021/01/specijalci4.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/01/specijalci4.jpg”,”caption”:””,”bg”:”1e1e2a”}]

Službenici policijskih agencija BiH, s prebivalištem u RS-u, traže od entitetske vlasti da izmjenama zakona imaju jednake uslove penzionisanja kao njihove kolege s mjestom prebivališta u drugom entitetu Federaciji BiH. Najavili su i protest ispred entitetskog parlamenta.Riječ je o policijskim službenicima iz Republike Srpske, a koji su uposleni u SIPA-i, Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Njima uskoro prestaje radni odnos na osnovu 40 godina penzijskog staža. Takvog statusa je njih blizu 150, saznaje naš portal.

Oni su danas Narodnoj skupštini RS-a uputili zahtjev za izmjenu člana 39.9 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju jer smatraju da je sporan. Traže da se izmjenama posebni staž uračunava u penzijski staž samo uz pismenu saglasnost osobe na koju se taj staž odnosi.

Oni su u zahtjevu podsjetili da je u navedenom članu Zakona istaknuto da se osoba iz člana 37. Zakona ne može odreći posebnog staža koji je utvrđen rješenjem Fonda PIO RS-a.

Nezadovoljni policijski službenici su poručili da je time njihovo pravo, kako su naglasili, pretvoreno u obavezu. Tvrde da je to u suprotnosti sa Zakonom o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Napomenuli su da je prethodno spomenutim Zakonom dato pravo na poseban staž u, kako su potcrtali, dvostrukom trajanju, ali da je i definisano da prava stečena po ovom zakonu prestaju na zahtjev stranke, smrću stranke i nastupanju raskiodnih uslova predviđenim ovim zakonom.

Upozorili su da se zbog ove zakonske odredbe na nivou policijskih organa Bosne i hercegovine po osnovu posebnog staža penzionišu samo bivši pripadnici Vojske RS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a s prebivalištem u ovom entitetu, dok njihove kolege iz istih organa s prebivalištem u Federaciji ostaju u radnom odnosu. Ocijenili su da se time stvara nacionalni disbalans, a koji je propisan Zakonom o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine.

Kao posljedicu postojećeg zakonskog rješenja su naveli da radni odnos njihovih kolega prestaje s 47, 48, 49 i 50 godina starosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Najavili protest ispred NSRS”

Ukazali su da su ovim stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na kolege koji nemaju poseban staž, a imaju prebivalište u RS-u jer se poseban staž računa samo prilikom prestanka radnog odnosa dok se kao minuli staž i ostala prava iz radno-pravnog odnosa računa efektivni staž.

Naveli su da su zahtjeve uputili predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću, klubovima zastupnika i skupštinskim odborima za sigurnost i boračko-invalidsku zaštitu.

Tvrde i da su u više navrata upozoravali na ovaj problem sve entitetske institucije, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a. Kako su naglasili, u razgovorima su svi bili saglasni da se problem mora hitno riješiti, ali da se to još nije desilo.

Poručili su da će okupiti ispred NSRS-a 9. februara za kada je najavljena sjednica ove institucije ako se na dnevni red neke od sjednica ne uvrsti njihov zahtjev.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ZORICA MARKOVIĆ PROZVALA DUŽNIKE: Darku Laziću poručila samo jedno!

OVO JE ŽENA KOJOJ JE PETAR GRAŠO VJERAN VEĆ 16 GODINA! Nije u pitanju njegova supruga…