in

Pandemija prepolovila direktna strana ulaganja u svijetu

Slatka-Tajna.Eu

Pandemija korona virusa gotovo je prepolovila direktna strana ulaganja u 2020. godini, a Kina je izbila na prvo mjesto svjetske investicijske liste, pretekavši Sjedinjene Američke Države. Strana ulaganja su u pandemijskoj godini pala za 42 posto, na 859 milijardi američkih dolara, procjenjuje se u izvještaju Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD).

“Vrijednost direktnih stranih ulaganja prošle godine bila je za 30 posto niža nego 2009. godine, nakon globalne finansijske krize”, napomnje se u UNCTAD-ovom izvještaju, u kojem se procjenjuje da će i u ovoj godini ulaganja biti slaba, unatoč prognozama ekonomskog oporavka, “budući da pandemija i dalje stvara neizvjesnost”.

“Uticaj pandemije na ulaganja neće jenjati. Ulagači će vjerovatno i dalje biti oprezni u kapitalnoj potrošnji na novu proizvodnu imovinu u inozemstvu”, upozorio je James Zhan, direktor UNCTAD-ovog Odjela za ulaganja.

Pad ulaganja u pandemijskoj godini bio je koncentriran na razvijene zemlje, ističe se u izvještaju UNCTAD-a, uz procjenu da su one privukle 69 posto manje stranih investicija nego u godini ranije – oko 229 milijardi dolara. Priliv u Sjevernu Ameriku potonuo je za 46 posto, na 134 milijarde dolara, procjenjuju u UNCTAD-u, izdvajajući među’gubitnicima sektore veleprodaje, financijskih usluga i industrije. Ulaganja u Evropu posve su, pak, presušila, jer, kako ističu, Stari kontinent je zabilježio odliv investicija od četiri milijarde dolara.

UNCTAD ukazuje i na nekoliko svijetlih tačaka, uključujući udvostručena ulaganja u Švedsku i 52-postotni rast ulaganja u Španiju.

Pad direktnih stranih ulaganja u zemljama u razvoju iznosio je daleko blažih 12 posto, na 616 milijardi dolara. Njihov udio u ukupnim ulaganjima istovremeno je dosegnuo rekordnih 72 posto.

Kina je, pak, zasjela na prvo mjesto globalne investicijske tabele, s privučenih 163 milijarde dolara stranih ulaganja, četiri posto više nego u godini ranije, a najviše se novca slilo u sektor razvijene tehnologije. U Kini je znatno poskočila vrijednost prekograničnih spajanja i akvizicija, za 54 posto, uglavnom u farmaceutskom i sektoru informatičke tehnologije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U 2021. eventualni rast neće donijeti nova ulaganja u proizvodnju, već u prekogranična spajanja i akvizicije, posebno u tehnološkom i sektoru zdravstvene skrbi, u kojima je pandemija izazvala sasvim različite posljedice.

“Iako su ulaganja tih kompanija na početku 2020. usporila, sada žele iskoristiti prednost niskih kamatnih stopa i rasta tržišne vrijednosti za kupovinu imovine u inozemstvu kako bi proširile poslovanje”, ističe Zhan, precizirajući da će “kompanije u tim sektorima kupovati i konkurenciju i manje inovativne kompanije na koje je uticala kriza”.

UNCTAD predviđa da će u 2021. u tehnološkom sektoru najviše kapitala kroz ponude za spajanje i preuzimanje privući evropske kompanije – više od 60 posto.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Cvjetne tapete su odlična ideja za dekoraciju zida

Lukas poslije privođenja, priznao zašto je priveden: Odgovaram za svoje postupke