in

JAKIM odobrio Agenciju za certificiranje halal kvalitete BiH

Slatka-Tajna.Eu

Odjel za islamski razvoj Malezije (JAKIM) odobrio je 84 halal certifikacijska tijela i njihova logotipa za nesmetan izvoz halal proizvoda na tržište Malezije.  Odobrenje se stavlja na snagu s početkom 1. decembra 2020. godine.

Ministar za vjerska pitanja Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri za medije je izjavio:

“Odobren je uvoz halal proizvoda na tržište Malezije iz 46 zemalja na kojima djeluju 84 halal certifikacijska tijela. Obznanjeni su i logotipi halal certifikacijskih tijela kako bi javnost i potrošači bili upoznati sa različitim halal uvoznim proizvodima. Istovremeno, uvoznicima se omogućava da identifikuju proizvode i proizvođače koji imaju halal certifikate koje je JAKIM odobrio za uvoz u Maleziju, kako bi se izbjegli gubitci i sumnje u validnost halal certifikata”.

Bosna i Hercegovina se nalazi na listi odobrenih zemalja za izvoz halal proizvoda na tržišta. Agencija za certificiranje halal kvalitete proces registracije kod JAKIM-a uspješno je okončala u 2018. godini, kada su predstavnici JAKIM-a izvršili uvid u sistemsku dokumentaciju halal certificiranja, te se neposredno uvjerili u način audita i nadzora kojeg auditori i saradnici Agencije obavljaju u proizvodnim pogonima.

Tržište Malezije je jedno od najvećih i najbolje uređenih halal tržišta u svijetu i veoma je značajno da naše kompanije mogu nesmetano izvoziti svoje proizvode. Također, veliki potencijal je i u oblasti halal turizma jer su Malezijci prepoznali Bosnu i Hercegovinu kao top destinaciju za halal turiste.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Cjelokupnu listu odobrenih halal certifikacijskih tijela možete pogledati na linku: https://drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IMA 44 KILOGRAMA I SVE JOJ JE VELIKO: Biljana Sulimanović pretjerala

Alen Hrbinić snimio spot za pjesmu “Još si uzdah moj”: Uskoro premijera