in

Četvrti crnogorski korona paket pomoći vrijedan 163,4 miliona eura

Slatka-Tajna.Eu

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je rešenje da je novi, četvrti Vladin paket pomoći privredi i građanima, vrijedan oko 163,4 miliona eura, u skladu sa zakonom.

U prvom kvartalu ove godine planirane su subvencije u iznosu od 35,15 miliona eura, dok će olakšice, odnosno oslobađanje od troškova, biti u iznosu od 126,5 miliona eura, prenose crnogorski mediji, precizirajući da su mjere, koje bi Vlada trebala usvojiti na sjednici zakazanoj za četvrtak, podijeljene u četiri segmenta.

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od sedam miliona eura i to u prvom kvartalu. Taj segment odnosi se na jednokratnu pomoć za osobe koje su krajem prošle godine bile upisane u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Svi penzioneri koji primaju penzije u iznosu manjem od minimalne plate (222 eura) primit će 50 eura jednokratne novčane pomoći, a isti iznos dobit će i korisnici prava na lične invalidnine preko centara za socijalni rad.

Drugi segment paketa pomoći odnosi se na podršku privredi, kroz subvencionisanje zarada, odgađanje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odgađanje obaveza po istom osnovu te skraćenje roka povrata PDV-a.

Također se uvode nove mjere kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju. Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona eura.

Treći segment obuhvata dodatne mjere podrške za turizam i ugostiteljstvo – umanjenje godišnje naknade za korištenje morskog dobra u vrijednosti od 3,5 miliona eura, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 eura i uvođenje turističkih vaučera za prosvjetne i zdravstvene radnike, kao i podrška izdavaocima privatnog smještaja u iznosu od 5,5 miliona eura u prvom kvartalu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Svim zdravstvenim i prosvjetnim radnicima dodjeljuju se turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura, koje posredstvom domaćih turističkih agencija mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine”, navodi se u rješenju AZK.

Turistički vaučeri su validni samo za registrovani privatni smještaj, a njihovo korištenje je jednokratno. Vlasniku privatnog smještaja bit će uplaćen novac po osnovu turističkog vaučera 10 dana nakon realizacije aranžmana. Globalne turističke platforme poput Booking.com ne mogu se koristiti u posredovanju.

Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali se ne navodi u kojem iznosu.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DOBACUJE KO JE BOLJI U KREVETU: Maja ne prestaje da provocira Janjuša

DODIK OSLUŠKUJE: Ukrajinski ambasador doputovao u Sarajevo, prvo je otišao kod Bisere Turković, a o ikoni će razgovarati i s glavnom…