in

Poziv za učešće na zoom događaju „Značaj maternjeg jezika u dijaspori“

Slatka-Tajna.Eu

U okviru inicijative Diaspora Online Check-In, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH – Sektor za iseljeništvo i organizacije u iseljeništvu: pangea mreža (Njemačka), i-platform (Švicarska), Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj (SBHUD), BHRoots (Austrija), Odbor bh učitelja u Danskoj (OBHU) i Kulturno društvo Bošnjaka ”Preporod” Split  organizuju zoom događaj pod nazivom „Značaj maternjeg jezika u dijaspori“.

Cilj ovog događaja je upoznati predstavnike iseljeništva o značaju očuvanja maternjeg jezika u iseljeništvu, razmijeniti iskustava i uspostaviti jaču međusobnu saradnju koja može doprinijeti poboljšanju učenja maternjeg jezika u iseljeništvu.

Glavna predavačica na skupu je dr. Dina Mehmedbegović-Smith sa Instituta za obrazovanje, University College London, čija istraživanja se tiču dvojezičnosti / višejezičnosti, manjinskih jezika i pozicioniranja jezika u odnosu na dominantni jezik, političku moć i nestajanje jezika. Dr.Mehmedbegović-Smith trenutno razvija interdisciplinarni rad s kolegama iz neuroznanosti s ciljem pružanja širih dokaza za zagovaranje kognitivnih prednosti dvojezičnosti u obrazovanju i cjeloživotnom učenju. Njen koncept ”Zdrava lingvistička prehrana” inovativan je pristup učenju jezika, kao i njen autobiografski pristup razvijanju interkulturalnih vještina.

Skup će takođe biti prilika za upoznavanje sa istraživanjem Vedada Bobereg-Fazlića o online učenju maternjeg jezika u Njemačkoj, kao i upoznavanje nekoliko primjera učenja maternjeg jezika u Njemačkoj i Danskoj.

Registracija za učešće na ovom događaju se vrši putem linka  https://forms.gle/MpRfbK8YXS1eNndq6  najkasnije do 1. februara 2021.godine, uz napomenu da je broj učesnika ograničen.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Registrovanim učesnicima će link za uključenje na skup biti dostavljen naknadno.

Dnevni red skupa  možete preuzeti ovdje.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TOŠE PROESKI BI DANAS PROSLAVIO 40. ROĐENDAN! Ova žena je bila njegova najveća ljubav, a evo kako ona izgleda danas!

Ovih 12 boja nosit ćemo u proljeće i ljeto 2021. godine