in

Sigurnost zgrada, statičar prije arhitekta

Slatka-Tajna.Eu

Nedavni potresi utjecali su i na tržište nekretnina. Uobičajena pitanja vezana uz izgled ili energetsku učinkovitost zamijenilo je ono – ‘Koliko su zgrade stabilne i sigurne?’. Zakonom nije propisano da prodavatelj izdaje potvrdu o tome da je zgrada ili stan siguran od potresa. To se podrazumijeva, ako je građena u skladu sa zakonom. No ipak postoje neki savjeti kojima možete provjeriti i to pitanje.

➡️ Sović: Na zagrebačkom području moguć potres do magnitude 6
➡️ Novi potresi rasklimali iz zgrade sa zelenom oznakom

Budući vlasnici stanova ovih dana imaju samo jedno pitanje. Većina kaže kako su spremni dati i više po kvadratu, samo da je stan siguran. Što je u neku ruku i realno. Stabilnost zgrade, naime ponajprije ovisi o količini materija koji se u nju ugrađuju. Ono što ne vidite kada kupujete stan , a iznimno je važno da bi neka zgrada bila sigurna jest armatura.

Najprije statičar, potom arhitekt

Koliko kojeg materijala i u kojim omjerima određuje statičar. Statika zgrada je dakle – matematički izračun, kaže Davor Petračić.  Izračuna se količina armature, debljina betona i količina zidova u jednom i drugom smjeru. Potom na red stupaju arhitekti. Zadane brojke trebaju uklopiti u izgled, oblik, funckionalnost zgrade.

– Kad kolega statičar kaže da mu je tu potreban zid, onda ja moram staviti zid. Ne može biti slobodan prostor. Ako stup mora dobiti veću dimenziju, konstrukcija se mora dimenzionirati i projektirati tako da je stabilna, objašnjava arhitektica Tatjana Basar.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Lukovi na nosivim zidovima?

Tu negdje između nastupa i kupac. Kupac koji bi uklonio ili napravio luk baš na nosivom zidu. To uvijek mora biti u dogovoru s glavnim projektantnom zgrade, upozorava nadzorna inženjerka Valentina Gidak. Ako se dio zida sruši, oslabljena je nosivost zgrade i može završiti katastrofom, dodaje. Zato na svakoj zgradi radi najmanje 10 inženjera koji su u svakodnevnoj komunikaciji.

– Pazimo da zgrada nije samo estetski dobro oblikovana, funkcionalna nego i da pruža sigurnost idućih 50, 100 godina za svoje stanovnike, kaže investitor Vlado Vuković. Blago ljuljanje na 5. ili višem katu zgrade nije opasno po život. To samo znači da materijali – rade.

Sva novogradnja, ovisno o kojem dijelu Hrvatske se radi, projektira se za potrese od 6, 7 ili 8 stupnjeva po Richteru. Ako vas je i dalje strah uvijek možete naknadno tražiti potvrdu statičara. To dodatno stoji, pogotovo ako je riječ o starijoj gradnji gdje se za takav izračun mora raditi gotovo pa novi projekt.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SULJO KALAUZOVIĆ I SABIT DERVIŠEVIĆ O NEKADAŠNJEM I SADAŠNJEM VAKTU: Vratit će se šatorski, pa će mnogi samo još tu moći da pjevaju

GODINAMA JE NA STUBU SRAMA: Rada Manojlović konačno dobila priliku da odbrusi kritičarima