in

Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini

Slatka-Tajna.Eu
Na londonskom je tržištu cijena barela nafte pala 1,31 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,79 dolara. U istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 51,83 dolara.

Trgovci pozorno prate ponovno širenje koronavirusa u Kini.

“Najveći je izvor zabrinutosti za energetski kompleks trenutno rast broja novozaraženih u Kini. To će baciti sjenu na kratkoročne izglede potrošnje u epicentru rasta svjetske potražnje za naftom”, objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

Potražnja se u Kini oporavila krajem prošle godine, podižući cijene nafte, dok je u SAD-u i Evropi oporavak bio znatno slabiji. Sada kineski izvor podrške slabi zbog novog vala zaraze covidom 19 koji je pokrenuo novi krug mjera zaključavanja.

Šangaj je tako u četvrtak izvijestio o prvim slučajeva zaraze u dva mjeseca, a Peking poziva građane da ne putuju za nadolazećih praznika Kineske nove godine, kada deseci miliona ljudi obično kreću u posjet porodicama.

“Globalna potražnja za naftom mogla bi se neznatno smanjiti u prvom tromjesečju 2021. jer su mnoge regije, uključujući mnoge evropske zemlje, ponovno ograničile kretanje”, naveli su analitičari Fitch Ratingsa u bilješci klijentima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Pozitivan uticaj programa cijepljenja na oporavak potražnje za naftom možda neće biti vidljiv još nekoliko mjeseci, dok ne bude procijepljena kritična masa (građana)”, ocijenili su.

Trgovci očekuju i službene podatke vlade u Washingtonu o zalihama kako bi utvrdili hoće li se podudariti s izvještajem Američkog instituta za naftu (API) koje je neočekivano pokazalo rast zaliha u prošloj sedmici za 2,6 miliona barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznicar nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 55,14 dolara, što znači da je pala 61 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVAKO JE IZGLEDAO SUSRET KARLEUŠE I KONJEVIĆA: Ona ga je godinama VRIJEĐELA, a onda joj je on prišao uživo i rekao OVO

BOLESTAN BI SE RAZBOLIO: Snijeg je tek početak, evo kakvo nas vrijeme očekuje do četvrtka