Categories: Novosti

VEĆ STOJIMO U REDU: Ministarstvo zdravstva FBiH o nabavci vakcine

Tačno je da je Planom predviđeno da su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva opredijeljeni da vakcina protiv Covida-19 koja će se primjenjivati u Federaciji BiH mora biti registrirana od Evropske agencije (EMA).

U saopćenju se navodi da su Zaključkom V. broj 83/21 pod tačkom 5. zaduženi Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, da kod promijenjene epidemiološke situacije s COVID-19 u FBiH, odnosno novih naučnih saznanja u vezi s vakcinom protiv Covida-19, kao i promjene drugih uslova od kojih zavisi provođenje vakcinacije protiv Covida-19, revidiraju Plan vakcinacije.

Federacija BiH se opredjelila za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam i EU mehanizam, međutim, činjenica je da kroz ova dva mehanizma još nije počela isporuka naručenih vakcina.

Iz tih razloga je 21.01.2021. godine održan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kojem su prisustvovali premijeri entiteta, ministri zdravstva entiteta, ministrica civilnih poslova BiH, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Glavna tema sastanka bila je nabavka vakcina protiv Covida-19. Naime, zbog kašnjenja isporuke prvih vakcina kroz sistem COVAX-a, Bosna i Hercegovina se odlučila na pokretanje direktne nabavke vakcina od Pfizera,kao i proizvođača vakcina iz Rusije i NR Kine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kako bi što prije Federacija BiH dobila potrebne vakcine, Federalno ministrastvo zdravstva se 22.01.2021. godine hitno obratilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tražeći da isto, putem ambasada Ruske Federacije i NR Kine, od proizvođača vakcina zatraži sažetak karakteristika navedenih vakcina protiv Covida-19, registraciju vakcine u zemlji proizvođača, kao i sve ostale korisne informacije.

Razlog za ovo je što Federalno ministrastvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH do sada nisu imali detaljne informacije o uvjetima skladištenja, čuvanja, distribucije i primjene ovih vakcina, a saglasno uvjetima proizvođača.

Također, zbog promjenjenih okolnosti, a saglasno tački 5. Zaključaka Vlade FBiH V. broj 83/21, pripremljene su i izmjene i dopune Plana vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministrastva zdravstva.

loading…

Redakcija

Recent Posts

“SAD ME VODE U LAZU” Marko Miljković pravi šou u Urgentnom centru nakon što je doveden u pratnji policije

Bivši zadrugar i Jutjuber Marko Miljković, koji živi sa suprugom Lunom Đogani i njihove dvije…

48 minuta ago

Mistične kamene kugle privlače u BiH turiste iz cijelog svijeta

Bajkovita šuma. To su prve riječi i impresije posjetitelja šume u centralnoj Bosni i Hercegovini,…

59 minuta ago

Zrinjski pobijedio GOŠK i odgodio šampionsko slavlje Borca

Fudbaleri Zrinjskog večeras su u Gabeli slavili u posljednjoj utakmici 31. kola WWin lige Bosne…

1 sat ago

Recept za zdravi sladoled od samo tri sastojka

U samo nekoliko minuta naučićete kako da napravite sladoled od čokolade čiji ukus će vas…

2 sata ago

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! Marka Miljkovića policija u lisicima odvodi (FOTO)

Ekipa Kurira trenutno se nalazi u Urgentnom centru gde smo uslikali Marka Miljkovića, nakon drame…

3 sata ago

Borba obitelji Grgić za dostojanstven život

Davor Grgić sa sinomFoto: Labirint / HRTMladi par Simona i Davor Grgić roditelji su dvoje…

3 sata ago