in

U BiH ostalo neiskorišteno 15 milijuna litara mlijeka / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz mlijeka u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 70,9 milijuna KM, što je za 13,8 posto manje nego u istom periodu 2019. godine, dok je uvoz iznosio 118 milijuna KM, što je za 11,6 posto manje.

Podaci su ovo Vanjskotrgovinske komore BiH, a sugovornici “Nezavisnih” istaknuli su da je samo prošle godine 15 milijuna litara mlijeka u BiH ostalo neiskorišteno.

“Pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila je 59,7 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit mlijeka i mliječnih prerađevina bio 47,9 milijuna KM”, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pad izvoza mlaćanica

Dodali su da se bilježi rast izvoza mlijeka za 12,2 posto, a mlijeka i pavlake, koncentriranog mlijeka i s dodatnim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje za 17,2 posto.

“Zabilježeno je povećanje izvoza i sira i skute za 9,6 posto te maslaca i mliječnih namaza za 6,7 posto”, kazali su u ovoj komori.

S druge strane, evidentan je ogroman pad izvoza mlaćenica, kiselog mlijeka i pavlake, jogurta, kefira i zakiseljenog mlijeka.

“Ogroman pad izvoza primjećujemo kod ovih mliječnih prerađevina i to vrijednosno za 17,7 milijuna KM”, naveli su u VTK BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Najviše mlijeka i mliječnih proizvoda prošle godine iz BiH je izvezeno u Srbiju.

“Ključna tržišta u 2020. godini su bila Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija te Kosovo”, zaključili su u VTK.

Tržišni višak

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS, u razgovoru za “Nezavisne” rekao je da je tijekom prošle godine čak 15 milijuna litara mlijeka bilo tržišni višak.

“Razlog za to je pandemija virusa korona, koja je oslabila kupovnu moć građana”, kazao je Usorac te dodao da je pandemija najlošije utjecala upravo na poljoprivredne proizvođače mlijeka.

“Mi smo tu izvukli deblji kraj, jer nemamo kome prodati svoje proizvode”, rekao je Usorac.

Mišljenja je, kako kaže, da je slaba kupovna moć građana razlog i velikog pada uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, a ne to što su građani u prvih devet mjeseci prošle godine kupovali više domaćih proizvoda.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Navijači traže smjenu IO NSBiH !!!

Šaćir Ameti o nadolazećem HP Live-u: Donijet ćemo raspoloženje i veselje u vaš dom