in

Neurohirurg svjetskog glasa Arnautović: Mladi stručnjaci ne bi se trebali dokazivati decenijama

Slatka-Tajna.Eu

Kenan Arnautović je neurohirurg svjetskog glasa čiji je zavidni profesionalni put počeo u Sarajevu, a nastavio se u SAD-u. Za Klix.ba govorio je, između ostalog, o svom profesionalnom putu, zdravstvenom sistemu i vakcini protiv koronavirusa.

Kenan Arnautović je završio Medicinski fakultet u Sarajevu i specijalizaciju iz neurohirurgije, čiji je dio proveo i u Hanoveru. Pred kraj rata odlazi u SAD gdje nastavlja specijalizaciju na Univerzitetu Arkansas for Medical Sciences, a u Memphisu postaje šef Baptist instituta za neurološke nauke.

Redovni je profesor neurohirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tenesiju. Također, direktor je Internacionalnog programa Američke asocijacije neurohirurga, kao i potpredsjednik Svjetskog udruženja neurohirurga. Autor je tri knjige i 130 radova. Koautor je nekoliko vodećih neurohirurških časopisa među kojima su World Neurosurgery i Operative Neurosurgery.

Na samom početku razgovora Arnautović se osvrnuo na svoje početke i pojasnio kako za uspjeh uvijek treba više faktora.

“Za moj uspjeh u neurohirurškoj profesiji najzaslužnija je vrlo ozbiljna neurohirurška edukacija i praksa u SAD-u, u kojoj sam naučio vrhunske neurohirurške tehnike, ali i tamošnji medicinski sistem, s obzirom na to da su evropski i američki zdravstveni sistemi dosta različti. Naravno, iskustva koja sam stekao za vrijeme prve neurohirurške specijalizacije u Bosni također su pomogla”, kazao je.

Stručnjaci svjetskog glasa ljekari mogu postati radeći i u BiH. Ključ je, kako kaže Arnautović, postojanje dobrog specijalizantskog programa u matičnoj organizaciji, a zatim i dodatna edukacija barem 6-12, čak i 24 mjeseca u referentnom svjetskom centru. Mlade, dobro edukovane stručnjake morate ‘bacati u vatru’ rano. Moraju imati priliku, ali i odgovornost da postignu dobre rezultate u liječenju i tretmanu pacijenata”.

Arnautović ističe da ljekari iz dijaspore često pomažu zdravstvu u BiH te naglašava da je ponosan što je pet neurohirurga iz Sarajeva, jedan iz Zenice i jedan iz Mostara u nekoliko proteklih godina provelo po dva mjeseca na edukaciji u njegovoj klinici, i nada se da će mnogi od njih postati bolji hirurzi i od njega, jer je to i jedini cilj svake edukacije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“U BiH sam uradio petnaestak neurohirurških i spinalnih operacija potpuno besplatno, a uz to obezbjdio implante za te operacije u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada dolara”, kazao je.

Arnautović se prisjetio ideje a potom i osnivanja BHAAAS-a s kolegama iz struke, ali i drugima prije nepunih petnaest godina. “Danas kao običan član i bivši predsjednik ponosno gledam na organizaciju koja je u proteklih petnaestak godina postala jedna od najcjenjenijih naučnih organizacija u dijaspori. Uz to neurohirurška sekcija je jedna od najaktivnijih unutar BHAAAS-a, prvenstveno trudom docenta dr. Ibrahima Omerhodžića.

Na kraju razgovora osvrnuli smo se i na vakcinaciju protiv koronavirusa koju je nedavno obavio.
“Imao sam u 24 sata osjećaj blage temperature, ali nisam imao stvarnu temperaturu. Taj osjećaj je nestao nakon 24 sata. Vakcina se izgleda veoma dobro toleriše i nisam vidio nikakve ozbiljne komplikacije do sada. Također, smatram da bi se svi ili bar većina ljudi trebali vakcinisati. Ako se vakciniše oko 70 posto čovječanstva, imat ćemo kolektivni imunitet i virus će nestati, odnosno bit će eliminisan”, istakao je.

Arnautović kaže da se nada da će vakcina uskoro biti dostupna i u BiH, ističući kako je proces vakcinacije cijelog društva relativno dug i traje najmanje šest mjeseci.

Izvor: Klix.ba


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Đanijeva žena doživjela moždani udar: Ovo je trenutno stanje Slađane Trajković!

Popijte kafu, a zatim napravite piling za cijelo tijelo