in

HRT: SAD uoči neviđene inauguracije

Slatka-Tajna.Eu

Do inauguracije Joea Bidena za 46. američkog predsjednika još su 24 sata. Bit će to po svemu jedinstvena i nikad viđena primopredaja predsjedničke dužnosti u američkoj povijesti.

➡️ Inauguracija Joea Bidena bit će vrlo neobična
➡️ Trump ukinuo zabranu putovanja iz ‘Schengena’, Biden će blokirati

HRT-ova dopisnica iz SAD-a Branka Slavica za središnji Dnevnik HTV-a izvijestila je da što se tiče protokola sve je definirano, a ono što je drugačije je – ozračje. Umjesto političkog folklora, veselja i mnoštva turista američke građane predstavljat će 200.000 postavljenih zastava na nacionalnoj šetnici. Biden će prisegu položiti na zapadnoj strani Kapitola što je tradicija od prve inauguracije predsjednika Regana. 

Bit će oko 1.000 uzvanika umjesto uobičajenih 200.000. Doći će i tri bivša predsjednika – Obama, Clinton i Bush, a himnu će otpjevati Lady Gaga. Biden će prisegu položiti na obiteljskoj Bibliji. Donald Trump će sutra ujutro u 8 sati biti ispraćen iz vojne baze i za vrijeme inauguracije bit će već na Floridi.

Izabrani predsjednik Joe Biden stigao je sa suprugom u Washington. Večeras će sudjelovati na komemoraciji za 400 tisuća umrlih od Covida. Svečano je ispraćen u rodnom Wilmingtonu. Trumpovi ih nisu pozvali u Bijelu kuću na tradicionalni susret uoči primopredaje vlasti. 

Donald Trump obratio se javnosti u snimljenoj oproštajnoj videoporuci. Između ostalog, nabrojio je svoje uspjehe tijekom četiri godine mandata, ali i poželio sve najbolje novoj američkoj administraciji.

Emotivni Biden održao govor u kojem se borio sa suzama

Joe Biden održao je emotivan govor u utorak tijekom kojeg se borio sa suzama govoreći o svom preminulom sinu i zahvaljujući svojoj matičnoj državi Delaware, uoči odlaska u Washington na inauguraciju u srijedu.

– Oprostite mi zbog emocija, ali kada umrem na srcu će mi pisati Delaware. Jedino žalim što on nije ovdje, rekao je Biden govoreći s svom sinu Beauu, državnom odvjetniku koji je umro od tumora na mozgu 2015. Biden se borio sa suzama tijekom govora u Delawareu, državi koju je predstavljao kao senator dulje od tri desetljeća.

Biden je već dugo poznat kao političar koji ne prikriva osjećaje, posebice nakon višestrukih obiteljskih tragedija. Njegova sklonost ponekad emotivnoj retorici je oprečna onoj Donalda Trumpa čiji su govori najpoznatiji po žustrim napadima na medije i političke protivnike.

Još se čekaju predsjednikova pomilovanja

Uklonjen s Twittera Donald Trump posljednjih dana neuobičajeno je tih. Redovita je postala samo jednostavna obavijest Bijele kuće: “Predsjednik Trump radit će od ranog jutra do kasno navečer. Uputit će mnogo poziva i imati mnogo sastanaka.” Posljednjeg dana mandata još se čekaju predsjednička pomilovanja. Govori se o popisu od stotinjak imena.

Prva dama oprostila se službenom videoporukom, supruga je spomenula jednom: “Budite ustrajni u svemu što radite, ali znajte da nasilje nikad nije rješenje i ono se nikad neće moći opravdati, rekla je Melania Trump, supruga predsjednika SAD-a.

12 pripadnika Nacionalne garde udaljeno s inauguracije

Vlasti se boje infiltracije ekstremista u snage zadužene za sigurnost tijekom svečane prisege novog američkog predsjednika. Dvanaest pripadnika Nacionalne garde udaljeno je iz sigurnosnih postrojbi za svečanu inauguraciju Joea Bidena, u sklopu istrage o mogućim vezama s ekstremističkim skupinama, naveo je Pentagon.

– Od 12 vojnika koji su udaljeni, za dvojicu je to odlučeno zbog neprimjerenih komentara ili tekstova. Za 10 ostalih vojnika udaljenih od sigurnosnih snaga, odluka nema veze s događajima kod Kapitola ni zabrinutošću zbog ekstremizma, rekao je zapovjednik Nacionalne garde, general Daniel Hokanson. Odbio je precizirati o kakvim se komentarima radilo.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prestanite grickati nokte jednom za sva vremena

Kristijan i MIljana u ljubavnom zanosu: Mnogi nisu vjerovali da će ovo ikada vidjeti!