in

Angela Merkel i njemački premijeri donijeli nove mjere: Pročitajte sve detalje…

Slatka-Tajna.Eu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 pokrajina postigli su dogovor da mjere zatvaranja zbog pandemije koronavirusa ostanu na snazi do 14. februara.

– Važno je da brzo dođemo do 50, kako bismo mogli razgovarati o otvaranjima”, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak navečer na sastanku s premijerima 16 njemačkih saveznih država, na kojem je dogovoren nastavak lockdowna do 14. februara, uz daljnje postroženje mjera. Brojka 50 koju spominje je broj novooboljelih u sedam dana na 100.000 stanovnika: sada on premašuje 300. Ako se zaustavi širenje novog soja virusa odmah u začetku, Merkel vjeruje da bi se pandemija mogla obuzdati do sredine februara, prenosi berlinski Tagesspiegel.

Uz zatvorene škole, što više radnika treba raditi od kuće, ali bez zabrane javnog prometa i uvođenja policijskog sata.

Škole i dječji vrtići ostaju zatvoreni do 14. februara

• Nije uvedena obaveza nošenja skupljih maski FFP2, koja je u Münchenu na snazi od ponedjeljka, ali se u prodavnicama i javnom prevozu moraju nositi “medicinske maske”, dakle FFP2 ili jeftinije hirurške, a ne više i obične platnene. FFP2 su obavezne samo za zaposlenike domova penzionera, od opšte obaveze odustalo se kako bi se izbjegao finansijski pritisak na građane.

• Najmanje do 15. marta kompanije trebaju zaposlenima omogućiti rad od kuće ako je to ikako moguće, na primjer, svima koji rade u kancelarijama; ako moraju dolaziti na posao, firma im treba osigurati medicinske maske. Ako ne mogu osigurati prozračivanje i razmak, moraju im osigurati FFP2 maske te skraćeno radno vrijeme jer je kroz te maske teže disati. No, to je preporuka, a ne obaveza.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nema dodatnog ograničenja kretanja: i dalje se svako kućanstvo smije družiti s jednom osobom koja ne živi s njima.

• I dalje rade samo nužne trgovine s hranom, apoteke, trgovine za kućne ljubimce i knjižare.

• U okruzima sa 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u sedam dana ostaje zabrana kretanja dalje od 15 kilometara od kuće, policijski sat od 21 do 5 te zabrana napuštanja kuće osim u nužnim slučajevima – radi posla, odlaska u prodavnicu i crkvu, šetnju sa psom ili posjete članovima porodice.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ANDREANA I MARKO SE POTUKLI NA ODMORU! Totalni raskid: Istjerala vjerenika iz stana, čak je angažovala i novog menadžera

Neizostavni sastojak vrhunskih faširanih šnicli