in

Slučaj Pazarić: Vezivanje djece ostat će nekažnjeno? / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je više od godinu dana od otkrivenog slučaja “Pazarić”. Još se sjećamo nehumanih scena vezivanja djece. Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet. Što se promijenilo i da li je itko odgovarao?

Osnovni uvjeti, hrana i briga koji bi trebali biti zagarantirani samim smještajem, tek nakon što je otkriven slučaj “Pazarić” postaju bolji. Od tada, Muamer Kulejluja je imenovan kao predstavnik roditelja u privremeni Upravni odbor Zavoda i zaposleno je šest njegovateljica. Kako kaže, više od godinu dana slučaj “Pazarić” nije dobio sudski epilog, nema okrivljenih ni optuženih, javlja BHRT.

Predmet koji je vezan za tretman štićenika u Zavodu Pazarić u kantonalnom tužiteljstvu, kako navode, vodi se kao prioritetan i nakon okončanja javnost će biti upoznata.

Video: Slučaj “Pazarić”

Zbog brojnih obaveza, kako su naveli iz Zavoda Pazarić, vršiteljica dužnosti direktora Mevlida Bandić, nije mogla realizirati razgovor za medije, dodajući da ćemo odgovore na pitanja dobiti pisanim putem. Odgovora ipak nema. Više informacija o cijelom slučaju dobili smo od zastupnice u Federalnom parlamentu Sabine Ćudić, čijih je sedam zaključaka usvojio Zastupnički dom na sjednici održanoj 8. prosinca prošle godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rok za realizaciju ovih zaključaka je 1. veljača. Оd 14 zaključaka koje je Zastupnički dom Federalnog parlamenta donio u prosincu 2019. nije provedeno mnogo, no, kako kaže Ćudić, napravljen je važan korak u procesu depolitizacije ovih ustanova.

U proteklih godinu dana formirana je radna grupa koja je uradila Nacrt zakona o ustanovama socijalne zaštite, rekli su iz resornog ministarstva. Federacija Bosne i Hercegovine je usvojila i strategiju o deinstitucionalizaciji osoba sa intelektualnim poteškoćama, te strategiju o transformaciji ovih ustanova.

Federalna vlada je naložila imenovanje Samira Suljagića za novog direktora Zavoda, čije će imenovanje na ovu funkciju biti tokom narednog tjedna.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ZADRUGAR PAO U KOMU: Krv mu izbijala iz nosa, ušiju i usta

IZVADILA SAM PIŠTOLJ I POVIKALA: SVE ĆU VAS POUBIJATI! Goca otkrila kako je reagovala kada su joj zabranili da vidi Šijana!