in

AUTO INDUSTRIJI NEDOSTAJU ČIPOVI: ‘Krivci’ su Donald Trump i povećana potražnja zbog pandemije

Slatka-Tajna.Eu

Više je razloga za nestašicu čipova, a jedan od njih povezan je i s odlukom Donalda Trumpa koja se odnosi na kineske kompanije kojima je nametnuo zabranu korištenja američke tehnologije. Glavni je razlog, navode, ipak velika potražnja za potrošačkom elektronikom koja je zabilježena lani. Zbog pandemije i rada od kuće značajno je porasla potražnja za čipovima za prijenosna računala i igraće konzole koje su također postale tražena roba, kao i za brojne druge gadgete.

Na nestašicu čipova utjecala je i činjenica što je američka administracija zabranila Huaweiju korištenje čipova i tehnologije za proizvodnju pametnih telefona. Zbog toga je kineska kompanija počela gomilati zalihe čipova kako bi neko vrijeme mogli neometano proizvoditi telefone, no s druge strane, probleme za Huawei pokušali su iskoristiti njihovi konkurenti koji su također počeli naručivati veće količine čipova.

Također, američka zabrana odnosi se i na kineskog proizvođača čipova SMIC, a zbog te je situacije nastala nesigurnost oko poslovanja s kineskim kompanijama pa je sve više automobilskih tvrtki odlučio potražiti proizvođače u drugim državama. No tajvanski TSMC, kao i druge tvornice čipova nisu bile spremne za tako veliko povećanje potražnje jer su već bili preopterećeni s narudžbama.

Situacija s nestašicom čipova u automobilskoj industriji nastavit će se najmanje još šest mjeseci, prenijeli su na Reutersu mišljenja analitičara, a prema nekim podacima, zbog te nestašice već je dosad proizvodnja smanjena za više od 200 hiljada vozila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

(TBT)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ISPALA VIJEKA: Goca Božinovska ispričala najsmješniju anegdotu

Adnan Ado Bogaljević uz nagovor Zlate Avdić snimio duet, a onda je milionima zakucao sa pjesmom “Moja mati”