Categories: Biznis

Plinacro i BH-Gas potpisali izjavu o interkonekcijskoj tački magistralnog gasovoda

Predstavnici kompanija Plinacro i BH-Gas razgovarali su danas u Mostaru o nastavku saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije na pravcu Dugopolje – Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Novi Travnik s odvojkom za Mostar. Sastanku su prisustvovali predstavnici USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (EPA).

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u gasni transportni sistem, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom, jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora snabdijevanja (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko–jadranskog gasovoda kojim će se dopremati gas iz Kaspijske regije te ostalih pravaca snabdijevanja koji idu preko Hrvatske), kao i daljnju gasifikaciju zemlje, a što će rezultirati i povećanjem tranzita tog energenta kroz Hrvatsku.

Realizacijom projekta otvara se mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cijele trase budućeg gasovoda. Razvoj gasne mreže u skladu je s politikom Evropske unije “Green Deal“ jer posljedično rezultira smanjenjem emisija stakleničkih plinova.

Tokom sastanka potpisana je Izjava o interkonekcijskoj tački magistralnog gasovoda između hrvatskog i bosanskohercegovačkog gasnog transportnog sistema.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali nekoliko pisama namjere i memoranduma o razumijevanju i saradnji, na osnovu kojih se provode zajedničke aktivnosti vezane za razvoj međudržavnih spojnih gasovoda između dviju zemalja

Redakcija

Recent Posts

“Nije dozvoljavao Đini da nosi brushalter” Melina otkrila nepoznate detalje iz porodice Džinović, pa se dotakla odnosa Harisa i kćerke

Haris i Melina Džinović, jedan od najpoznatijih estradnih parova, riješili su da stave tačku na…

9 minuta ago

Grčka predala olimpijski plamen organizatorima Igara u Parizu 2024

Plamen ovogodišnjih ljetnjih Olimpijskih igara u Parizu zvanično je uručen francuskim organizatorima na stadionu gdje…

10 minuta ago

SVJEDOČANSTVO USTRAJNOSTI U DOBRU: Svečano otvoren Islamski centar ‘Sultan Ahmed’ u Zenici

Islamski centar "Sultan Ahmed" u Zenici danas je svečano otvoren u okviru manifestacije "Dani vakufa",…

11 minuta ago

BIVŠU DARKA LAZIĆA SREDIO ZADRUGAR! Svi brujali o aferi njega i Brendona, a on sada od Marine Gagić napravio pravu zvjerku (FOTO)

Nikola Orozović bio je učesnik “Zadruge 3”, a gledaoci ga pamte po “aferi” sa Brendonom…

1 sat ago

Obradović potpisao novi ugovor

Izgleda da je višemjesečna saga završena, i to na radost navijača Partizana – Željko Obradović…

2 sata ago

Postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Zelena, plava i crvena. Tim bojama će biti označeni potrošači električne energije u Federaciji Bosne…

2 sata ago