in

Američki Kongres izglasao opoziv Donalda Trumpa, sada je na potezu Senat u kojem se odlučuje dvotrećinskom većinom

Slatka-Tajna.Eu

Za opoziv je glasao 231 zastupnik. Iako glasanje još traje, te postoji teoretska mogućnost da se zastupnici predomisle, svjetski mediji već su objavili vijest o opozivu.

Za opoziv je glasao 221 demokrat i čak 10 republikanaca, prenosi Index.hr.

Ipak, Trump je još uvijek predsjednik SAD, a demokrate tek sad čeka teži posao. Postupak se sad seli u Senat, gornji dom Kongresa. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni.

Drugi opoziv

Ovo je drugi put da je protiv Trumpa pokrenut opoziv.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa smijeniti u decembru 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena.

Opoziv je i tada prošao u Zastupničkom domu. 230 zastupnika glasalo je za opoziv – demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik. Nijedan republikanac nije tada glasao za opoziv Trumpa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u februaru 2020.

Podsjećamo, drugi pokušaj opoziva pokrenut je nakon pobune i upada Trumpovih pristalica u Kaptol tokom glasanja o potvrđivanju izbora Bidena.

U obračunima pristalica i policije poginulo je pet osoba.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Predstavničkom domu izglasan opoziv Trumpa

Osam make-up grešaka zbog kojih izgledate starije