in

Nove generacije Prijedorčana budućnost vide u sektoru metala

Slatka-Tajna.Eu

Iza nas je godina izazova u vremenu pandemije. Metalski sektor je pretrpio velike promjene u ovom periodu, a evropski kupci su sve spremniji da se oslone na sigurnije i bliže proizvođače, svjesni da krize u lancu nabavke mogu ugroziti njihove biznise.

Prednost na tom planu danas pronalaze proizvođači iz Bosne i Hercegovine, gdje metaloprerada raste i stalnom modernizacijom postaje sve konkurentnija na međunarodnom tržištu.

“Želim vam dobrodošlicu u prostor Poslovne zone Grada Prijedora, nekadašnje postrojenje Celpaka, danas mjesto gdje rastu mala i srednja preduzeća. Zahvalni smo uvijek na prilici da ispričamo svoju priču i možda nekoga novog stimulišemo da investira svoj novac, znanje i poslovne veze u našu zajednicu”, poručuje nam Milenko Kondić, tehnički direktor kompanije “EDNA Metalworking”.

Za manje od šest godina ova kompanija je od preduzeća koje se uglavnom bavilo trgovinom metalom prerasla u proizvođača, a od poslovnog inkubatora narasla do firme koja je podigla jednu od najmodernijih proizvodnih hala u Prijedoru.

“U 2016. godini došlo je do drastičnog povećanja plana isporuke. Tada pokrećemo vlastitu proizvodnju podstanica za centralno grijanje. Naši kupci su bili ključni faktor u našem širenju. To je bio važan korak, od kada bilježimo stalni rast u stvaranju novih radnih mjesta, povećanju broja klijenata, a sve to je dovelo i do onoga što ‘EDNA Metalworking’ znači u Prijedoru kao investicija i kao kompanija”, dodao je Kondić.

Kompanija “EDNA Metalworking”, pokrenuta zahvaljujući investiciji članova bh. dijaspore, danas je jedna od pozitivnih priča razvoja metalskog sektora u Bosni i Hercegovini. Jedan je od partnera i korisnika programa tehničke podrške USAID projekta “Diaspora Invest”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Smatramo izuzetno važnom činjenicu da se ovakva ulaganja prepoznaju i među međunarodnim donatorima, ali i u okviru PREDA-e i Grada Prijedora. Upravo ulaganja dijaspore omogućavaju često znatno brže i bolje veze s međunarodnim klijentima. Glavni ključ je povjerenje i povezanost. Imamo dosta uhodan sistem izvoza i isporuke. Vozimo svakih sedam dana putem Evrope te nema velikog čekanja od trenutka narudžbe do završetka posla. To je nešto što se cijeni na međunarodnom tržištu. Radimo po najvišim evropskim standardima. Glavni adut Bosne i Hercegovine je radna snaga, a Grad Prijedor je mjesto u kojem je obrada metala dio tradicije. Svaka peta kuća ima neku svoju malu radionicu, tako da su mnogi radnici koji dođu i zatraže posao imali to iskustvo”, napominje Kondić.

“Budućnost sektora metala je imati zajednički cilj, očuvanje radnih mjesta, da nadolazeće generacije edukujemo formalnim i neformalnim putem, da ulaze u CNC obradu, automatizaciju proizvodnje, da ćemo ostati konkurentni. Moja lična preporuka investitorima. Ovo je povoljna atmosfera za ulaganje, imamo niz primjera ovdje. Dođite, probajte, mislim da ima mjesta i prostora da dobijete kvalitetan i jeftin proizvod koji će vam dati mogućnosti da napravite posao i imate partnere od povjerenja”, zaključuje na kraju razgovora tehnički direktor kompanije “EDNA Metalworking”.

Preuzeto: Diasporainvest.ba

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KLEOPATRA PRORIČE SUDBINU ČITAOCIMA: Bebinim dolaskom sve će se promijeniti

Pješačite i skidajte kilograme – koliko dnevno bi trebalo hodati?