in

Apple u potrazi za proizvođačima svog električnog automobila

Slatka-Tajna.Eu
Šuškanja su se pojavila krajem prošlog mjeseca kada je nekoliko neslužbenih izvora u javnost iznijelo informacije o tome da Apple planira izrađivati čipove, tehnologiju i ostale elektroničke komponente za automobile, te da bi proizvodnja mogla početi već kroz tri godine. Ovim glasinama pridružila se sada i službena informacija koju su potvrdili iz korejskog koncerna Hyundai.

Oni su, na temelju novinarskih upita, izdali kratko saopćenje za javnost u kojem su eksplicitno naveli:

“Prema našem razumijevanju Apple je u razgovorima s raznim globalnim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai Motor. Kako su pregovori još u ranoj fazi, ništa nije odlučeno”. Ova izjava ne samo da je potvrdila da se Apple zaista raspituje oko mogućih partnerstva i saradnje na proizvodnji automobila, nego je odmah lansirala i cijenu dionice Hyundaija, koja je porasla za oko 17%.

Hyundai je u međuvremenu nadopunio svoju izjavu i iz nje izbacio spomen Applea, no prekasno – svi su se već uhvatili za prve službene informacije i na njima baziraju svoja opažanja.

Korejski mediji doznaju i da je Hyundai već navodno pregledao Appleovu ponudu te da se čeka samo zeleno svjetlo od Chung Eui-suna, prvog čovjeka koncerna, kako bi se potpisao ugovor o saradnji. Prema njemu, Hyundai bi proizvodio automobile i baterije za njih, a cilj bi bio lansirati finalni proizvod na tržište 2027. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sve ove informacije su u skladu s ranijima, koje su govorile o tome da Apple ipak neće samostalno proizvoditi vozila, već će taj posao prepustiti nekom iskusnijem. Istodobno bi se oni bavili razvojem tehnologije i – vrlo vjerojatno – brendiranjem nekog budućeg “Apple Cara”.

Spomenimo usput i da je Hyundai dioničar Rimac Automobila, pa nije isključeno i da će hrvatska kompanija imati prste u razvoju baterijske ili pogonske tehnologije za Appleov automobil. Ova saradnja već je rezultirala prvim prototipom trkaćeg električnog automobila, Hyundai RM20e, koji je predstavljen jesenas.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KO JE BOLJI U KREVETU? Maja morala da bira između Janjuša i Čorbe

HRT: Posljedice potresa – najnovije informacije