in

Saudijska Arabija planira graditi grad za pješake

Slatka-Tajna.Eu
Grad “THE LINE” sastavni je dio projekta vrijednog 500 milijardi dolara koji je na državnoj televiziji predstavio prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. NEOM se rijetko spominjao u javnosti otkada ga je Bin Salman najavio još 2017. godine kao ključni element Vizije 2030 koja bi trebala smanjiti ovisnost Saudijske Arabije o prihodima od nafte.

Projekt uključuje “grad s milion stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvat će 95 posto prirode u okviru NEOM-a, bez automobila, ulica i emisije štetnih plinova”, objasnio je bin Salman.

NEOM na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivati i industrijske i logističke zone koje bi trebale biti dovršene do 2025. godine, navodi Reuters.

“Moramo transformirati koncept uobičajenog grada u futuristički”, dodao je čelnik zemlje koju redovno svrstavaju među najveće zagađivače u svijetu.

Grad za pješake imat će škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prijevoz, a putovanje između dvije destinacije neće trajati duže od 20 minuta, stoji u saopćenju NEOM-a. Glavna je uloga namijenjena umjetnoj inteligenciji, grad će se u cijelosti napajati “čistom” energijom, “stvarajući zdravije i održivije okruženje za stanovnike, bez zagađenja”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gradnja će početi u prvom tromjesečju ove godine a projekt će se finansirati iz državnog investicijskog fonda, kojim kraljevstvo pokušava proširiti gospodarstvo i izvan ključnog naftnog sektora. Projekt će otvoriti 380 hiljada radnih mjesta i povećati bruto domaći proizvod Saudijske Arabije do 2030. za 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara), navodi se u saopćenju.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Grad bez automobila i ulica / Bljesak.info

Milica Pavlović progovorila o majčinstvu: Nije joj problem da sama odgaja dijete!