in

Posljednji dani predsjednika Trumpa sve kaotičniji

Slatka-Tajna.Eu

Posljednji dani administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa sve su kaotičniji. Zbog nereda na Kapitolu, društvena mreža Twitter trajno je suspendirala njegov profil zbog mogućeg daljnjeg poticanja na nasilje. Zbog toga i demokratski zastupnici u Kongresu, 11 dana prije primopredaje vlasti, žele pokrenuti Trumpov opoziv.

Uživo se za Dnevnik HTV-a javila dopisnica Branka Slavica te rekla kako se sljedeći tjedan može očekivati opoziv Donalda Trumpa u zastupničkom domu. Demokrati u Donjem Domu američkog Kongresa optužit će ga po tri članka zbog poticanja na pobunu. Glavna ambicija Demokrata, kako je rekla Slavica, je spriječiti bilo kakav politički angažman Donalda Trumpa u budućnosti te mogućnost ponovnog ulaska u utrku za predsjednika 2024.

Suđenje predsjedniku vodi se u Senatu, a on se sljedeći put sastaje dan uoči inauguracije. Do sada je samo jedna republikanska senatorica podržala Trumpovu smjenu. Republikanci su ljuti na Trumpa, ali ne žele da tako završi njegov mandat. Oko toga oklijeva i novoizabrani predsjednik Joe Biden jer bi suđenje Trumpu, kako je pojasnila Slavica, bacilo sjenu na ”novu” Bijelu kuću i Trump bi ponovno bio u središtu pozornosti. Sve to bi usporilo bi potvrđivanje novih članova kabineta u Senatu.

Sam Trump ne priznaje odgovornost za ono što se dogodilo u srijedu. On traži način kako da uspostavi vezu sa svojom bazom. Inauguraciju Joe Bidena će najvjerojatnije dočekati u svojoj rezidenciji na Floridi.
Nastavlja se bitka Twittera i Trumpa

Twitter je pojačao napore da zaustavi komunikaciju američkog predsjednika Donalda Trumpa s pristašama. Uklonio je njegove nove tvitove sa službenog profila američkog predsjednika (@POTUS) i blokirao profile povezane s odlazećim predsjednikom.

Trump je nakon suspenzije privatnog Twitter profila (@realDonaldTrump), poslije na službenom profilu predsjednika SAD-a @POTUS najavio da bi mogao pokrenuti novu, konkurentsku platformu i da pregovara s raznim mrežnim stranicama.

Taj komentar na službenom profilu POTUS odvojen je od njegovog privatnog profila Donald J. Trump. Twitter je ubrzo uklonio tvitove s POTUS profila, a nakon toga je blokirao i profil njegove kampanje TeamTrump.

Trumpova bitka s društvenom mrežom traje već neko vrijeme. Optužio je Twitter da surađuje s “radikalnom ljevicom” da ušutkaju njega i njegove birače.

Senatorica Aljaske Lisa Murkowski prva je među republikancima pozvala Trumpa da odstupi nakon što su njegovi pristaše upali na Kapitol. Trump neće nazočiti inauguraciji svog nasljednika Joea Bidena 20. siječnja.

Twitter trajno suspendirao Trumpov profil

Društvena mreža Twitter objavila je da je trajno suspendirala profil američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje.

➡️ Trump ide prema drugom ‘impeachmentu’
➡️ SAD i dalje u šoku, FBI krenuo u lov na prosvjednike
➡️ I Pelosi traži smjenu Trumpa, pljušte ostavke

Nakon detaljnog pregleda nedavnih tweetova s @realDonaldTrump profila i sadržaja oko njega, trajno smo suspendirali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje, objavila je kompanija.

Donald Trump se međutim ponovno oglasio s generičkog računa američkog predsjednika @POTUS i najavio da će pokrenuti novu društvenu mrežu.

– Nitko nas neće utišati! Twitter ne podržava slobodu govora! Oni promoviraju radikalnu lijevu platformu i dopuštaju objave najpakosnijih ljudi na svijetu!, napisao je Trump u tweetu koji je ubrzo obrisan.

 

U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 milijuna pratitelja, nakon opsade Capitol Hilla od strane Trumpovih pristaša upozorivši da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikova računa. Bijela kuća zasad nije niša komentirala.

Prije toga, u četvrtak, društvene mreže Facebook i Instagram odlučile su produljiti suspenziju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za najmanje dva tjedna, dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena. Odluka je donesena nakon što je Facebook odlučio zatvoriti Trumpov račun na 24 sata kako bi se zaustavile njegove neutemeljene tvrdnje o krađama na predsjedničkim izborima koje su potaknule stotine njegovih pristalica da provale u zgradu Kongresa.

Najnovija Twitterova odluka slijedila je nakon dva tweeta koje je Trump objavio u petak, a koja će mu na kraju biti posljednja na toj društvenoj mreži.
Ta dva tweeta prekršila su pravila Twittera jer su glorificirala nasilje, objavila je ta društvena mreža, dodajući da ih “treba čitati u konteksu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje, kao i u konteksu obrasca ponašanja vidljivog s njegova profila posljednjih tjedana”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prvi Trumpov tweet bio je o njegovim podržavateljima. “75.000.000 američkih patriota koji su glasali za mene, America First i Make America Great Again, imat će snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštovati ili nepošteno tretirati na bilo koji način ili oblik!”.

Drugi tweet odnosio se na to da Trump ne planira prisustovati inauguraciji novog predsjednika Joea Bidena. Twitter je objavio da se tweet vezan uz inauguraciju može smatrati daljnjom izjavom da izbori nisu bili zakoniti, a i da bi se mogao interpretirati kao da Trump kaže da će inauguracija biti sigurna meta za nasilje jer on na njoj neće biti prisutan.

Druga izjava o američkim patriotima sugerira da Trump planira nastaviti podržavati, osnaživati i štititi one koji vjeruju da je pobijedio na izborima, ističe Twitter. Trump tako gubi snažan megafon na društvenim mrežama.

Biden: Trump je nesposoban za upravljanje zemljom

Izabrani američki predsjednik Joe Biden prepustio je Kongresu odgovornost za pokretanje postupka opoziva Donalda Trumpa, dvanaest dana prije kraja njegova mandata, ocijenivši da je njegov prethodnik nesposoban za upravljanje zemljom. Nakon što je poticao ovotjedne prosvjede koji su se pretvorili u divljanje na Kapitolu, isto zahtijevaju i mnogi demokratski zastupnici.

Da Trumpa treba odmah smijeniti, smatra i 57 posto Amerikanaca.

Bijela kuća: Opoziv Trumpa samo bi dodatno podijelio zemlju
Opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa u preostalih 12 dana do kraja njegova mandata samo bi dodatno podijelio zemlju, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Judd Deere.

– Kao što je predsjednik Trump jučer rekao, ovo je vrijeme za ozdravljenje i ujedinjenje nacije. Politički motiviran opoziv predsjednika u 12 preostalih dana njegova mandata samo će poslužiti za daljnju podijelu naše velike zemlje, kazala je Deere.

Izjava Deere slijedila je nakon što je čelnica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi razgovarala s američkom vojskom o tome kako spriječiti Trumpa, “neuravnoteženog predsjednika”, da se koristi nuklearnim šiframa, zaprijetivši da će poduzeti korake u Kongresu ne ode li brzo s vlasti.

– Jutros sam razgovarala telefonom s načelnikom američkog glavnog stožera Markom Milleyjem o tome što se može učiniti kako nestabilan predsjednik ne bi potaknuo vojne sukobe ili pristupio lansirnim šiframa i naredio nuklearni napad, napisala je predsjednica Zastupničkog doma u pismu kolegama zastupnicima.

– Situacija s ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija, dodala je, najavivši da će Kongres poduzeti korake ako Trump “brzo i dragovoljno” ne ode iz Bijele kuće, ne navodeći o kakvim je koracima riječ. Trump treba prepustiti vlast Joeu Bidenu 20. siječnja.

Glasnogovornik generala Marka Milleyja, pukovnik Dave Butler potvrdio je za AFP informaciju o tom razgovoru.

Demokrati u Zastupničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv republikanskog predsjednika Trumpa, rekla su dva upućena izvora.

Optužbe su sastavili demokratski zastupnici David Cicilline, Ted Lieu i Jamie Raskin poslije ovotjednog napada na američki Kapitol koji su izveli Trumpovi pristaše. Kopija dokumenta kruži među članovima Kongresa i optužuje Trumpa za poticanje nasilja protiv vlade SAD-a u namjeri da ospori gubitak na predsjedničkim izborima.

Jedna od optužbi odnosi se i na Trumpov sat vremena dugačak telefonski razgovor s državnim tajnikom Georgije, Bradom Raffenspergerom, u kojemu je tražio od njega da pronađe dovoljno glasova da se promijene rezultati izbora u saveznoj državi u kojoj je pobijedio Biden.

– Predsjednik Trump ozbiljno je ugrozio sigurnost SAD-a i vladinih institucija, zaprijetio integritetu demokratskog sustava i miješao se u miran prijenos vlasti, piše u dokumentu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“ZVEZDE GRANDA” U EPIZODI “GRANDFATHER”: Članovi žirija oduševili Sašu Popovića

KEBA NEMA POJMA O NJIHOVOM BRAKU: Ne pričam sa Igorom i Severinom