in

Idućim generacijama moramo ostaviti sigurne kuće

Slatka-Tajna.Eu

U Zagrebu trenutačno ima nekoliko stotina prijava za dodatne preglede građevine, no procjena je da te štete nisu prioritet s obzirom na stanje u Banovini, izjavio je jutros u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Domagoj Damjanović, izv. prof. na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Osobno je u srijedu pregledavao zgradu Sveučilišta gdje su se već postojeće pukotine dodatno otvorile. Procjena nakon pregleda je da je sigurno korištenje podruma i prizemlja.

➡️ “Urušne vrtače u selu Mečenčani velika su opasnost za stanovnike”
➡️ HRT-ov novinar još je ’98. upozoravao na lošu obnovu
➡️ Grubišić: Ljudi trebaju birati gradnju i imati kontrolu nad novcem

Potres kakav osjetimo skoro svaki dan čiji je epicentar dalje od Zagreba, ne bi trebao donijeti velike štete našem gradu, smatra Damjanović, kad bi se dogodio značajniji potres na zagrebačkom području, sam centar grada gdje su dominantno zidane građevine, bio bi ozbiljno oštećen.

– U najnepovoljnijem položaju su zidane građevine – one su praktički u cijelom Gornjem i Donjem gradu a građene su prije 100 godina ili još ranije. Za očekivati je na njima da bi kod potresa s magnitudom preko 5 i pol nastala značajna oštećenja. Što se tiče građevina koje su građene nakon 1964., ili 1980., posebno one koje su građene nakon 2008., kada su uvedeni najnoviji propisi, takve zgrade se mogu smatrati sigurnim. Zgrade građene iza 2008. trebale bi takve potrese pretrpjeti bez ikakvih problema, praktički bi bili netaknuti – kaže Damjanović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I sam provodi vrijeme na terenu u Banovini, kaže da je stanje u Petrinji vrlo teško, no naglašava da i ondje ima kuće koje su u relativno dobrom stanju. Radi se o kućama koje su građene, kaže po pravilima struke, imaju vertikalne serklaže i  osnovnu armiranu betonsku konstrukciju koja je nosiva.

Do sada je prijavljeno 25.000 zgrada za pregled, od čega je nekih 12 tisuća pregledano. Damjanović vjeruje da će se nekoliko tisuća zgrada rušiti ili detaljno obnavljati, neke će se dodatno ojačavati.

– Radi se o ogromnoj šteti, sve će trajati godinama, ali je vrlo bitno da se obnova napravi kvalitetno kako bismo ostavili nekim drugim generacijama sigurne zgrade u kojima će moći mirno živjeti u eventualno nekim ponovljenim ovakvim situacijama – poručio je.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PRIZNALA DA JE ATEISTA, A ONDA JE ISPLIVALA OVA FOTOGRAFIJA! Jelena Karleuša u do sada neviđenom izdanju!

RADA OTKRILA KAKO SE U NJENOM DOMU PROSLAVLJA BOŽIĆ: Maćeha je zadužena za kuhinju!