in

DOKUMENTOVANE JEZIVE SITUACIJE: Mijatović će pred Sudom u Strazburu govoriti o nasilju hrvatske policije nad migrantima

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/01/mijatovic_2019_51210_011.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/01/mijatovic_2019_51210_011.jpg”,”caption”:”Dunja Mijatoviu0107 (Foto: Arhiva)”,”bg”:”b99a83″}]

“Ja sam upozoravala na vraćanje i nasilje koje sprovode hrvatski policajci na granici s BiH. Razgovarala sam s organizacijama koje su vrlo ozbiljno dokumentovale da se radi o jezivim situacijama koje ne priliče jednoj demokratskoj zemlji. Obraćala sam se u više navrata premijeru Plenkoviću. Iduće sedmice ću pred Sudom za ljudska prava u Strazburu imati intervenciju u vezi ‘push backova’ koje sprovodi hrvatska policija. Radi se o jednom slučaju gdje su tri Sirijca vraćena u BiH. Nadam se da će to poslužiti kao primjer da se to više ne radi i kao slučaj. Ovisi kakvu odluku će sud donijeti. To je jedan vrlo moćan mehanizam koji imam na raspolaganju”, kazala je Mijatović.

Poručila je kako se ljudska prava migranata grubo krše, da nedostaju koje solidarnosti i razumijevanja za ovu populaciju te da je potrebno da BiH sa zemljama regije rješava ovaj problem na višem nivou u Briselu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SKLONIĆE SE OD MILICE I BORE KAD SE NEKE STVARI DOKAŽU: Neca Tiktoker nije folirant

Pandemija ugasila 45.915 rumunskih kompanija