in

Modernina vakcina odobrena u EU

Slatka-Tajna.Eu

Evropska agencija za lijekove odobrila je korištenje vakcine protiv virusa korona koju proizvodi kompanija Moderna za starije od 18 godina, odlučeno je na sjednici nadležnog Odbora.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, utvrđeno je da vakcina ispunjava standarde bezbjednosti i kvaliteta i efikasna je do 94,1%, nakon dvije doze, date u razmaku od 28 dana.

U pitanju je druga vakcina protiv virusa korona čije korišćenje je dozvoljeno na teritoriji Evropske unije.

Krajem decembra prošle godine autorizovana je vakcina koju proizvode Pfizer i BioNTech i započeta je vakcinacija u EU.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za razliku od vakcine koju proizvode Pfizer i BioNTech, koja mora biti čuvana -70 stepeni, a nakon odmrzavanja upotrebljena za 5 dana, Modernina vakcina se lakše transportuje jer je za njeno očuvanje potrebna temperatura od -15 stepeni na kojoj može opstati do mjesec dana, a na sobnoj temperaturi i do 12 sati.

Dozvola za korištenje vakcine protiv virusa korona koju proizvodi kompanija Moderna razmatrana je i prije dva dana na vanrednoj sjednici nadležnog odbora Evroske agencije za lijekove, ali je uprkos očekivanjima donošenje odluke odloženo za srijedu, za sjednicu koja je održana dvije nedjelje prije nego što je prvobitno planirano.

Dozvola za korištenje izdata je u jeku sve glasnijih kritika iz država članica EU o načinu na koji je Evropska komisija organizovala strategiju vakcinacije, od broja kupljenih i rezervisanih vakcina koji dio javnosti smatra nedovoljnim, do cijene koja je proglašena poslovnom tajnom.

Oznake

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dženana & Dženana: Sevdalinka u novom ruhu

KO STE VI DA PAMETUJETE?: Darko Lazić se suočio sa kritikima jer je dobro raspoložen, a nedavno mu je umro otac