in

Jedini poznati mužjak ugrožene kornjače dobio ženku

Šanse za opstanak najugroženije vrste kornjača “Rafetus swinhoei” uvećale su se, nakon što je u Vijetnamu pronađena ženka koja će moći da se pridruži jedinom mužjaku poznatom na planeti.

Posljednji poznat mužjak urgožene vrste više nije sam na planeti nakon što je pronađena ženka u vijetnamskom jezeru Dong Mo, prenosi Gardijan.

Naučnici su proveli nedjelje tragajući za ženkom u jezeru površine 1.400 hektara. Ženka teška 86 kilograma i dugačka metar pronađena je u oktobru, kada je uhvaćena na jedan dan radi ispitivanja i uzimanja uzroka. Tim naučnika je izjavio da je životinja zdrava i jaka i da je nakon puštanja ponovo želela da se vrati u jezero.

DNK analize su potvrdile da je riječ o kornjači Rafetus swinhoei, koja je najugroženja vrsta kornjače na planeti.

U istom jezeru uočena je još jedna kornjača za koju se procenjuje da je teška oko 130 kilograma i za koju se naučnici nadaju da bi mogla biti još jedan mužjak ugrožene vrste.

Oni se nadaju da će i nju uspjeti da uhvati na proljeće, kada je nivo jezera najniži. Moguće je da se kornjača iste vrste nalazi i u obličnjem jezeru u kojem su naučnici otkrili DNK ove vrste u uzorcima vode.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuJedini poznati mužjak iz vrste Rafetus swinhoei nalazi se u jednom kineskom zoološkom vrtu. Naučnici planiraju paru kornjača daju šansu da se razmnožavaju i da tako vrstu spasu od izumiranja.

Ova je vrsta dovedena do istrebljenja jer su je lovili zbog njenog mesa i jaja, a i prirodno stanište ove kornjače sistematski je uništavano. Naučnici tvrde da je ovo najbolja vijest u protekloj godini, a vrlo verovatno i u poslednjoj deceniji, kada je riječ o zaštiti kornjača.

Posljednja ženka prije otkrića u Vijetnamu uginula je aprila 2019. godine. Ona je bila uparena sa mužjakom iz Kine 2008. godine, ali nisu uspjeli da dobiju potomstvo na prirodan način. Uslijedio je pokušaj vještačke oplodnje, ali se ženka nije oporavila od anestezije, uprkos tome što su takve procedure ranije bile izvođene uspješno.

Vrsta Rafetus swinhoei zakonom je zaštićena u Vijetnamu 2013. godine.


Report

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

Nacionalni parkovi u BiH privlače posebnu pažnju iseljeništva

IZVAJANO TIJELO: Zgodna Dajana Paunović pokazala šta je seksepil