in

Bivak na Visočici među 10 najljepših malih udaljenih objekata na svijetu

Slatka-Tajna.Eu

Bivak “Zoran Šimić”, koji je 2019. izgrađen na planini Visočici, uvršten je u prestižnu listu najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata.  Riječ je o izboru koji je sačinio arhitektonski časopis DesignBoom. 

Smještena na planini Visočica, ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik. To je prvi objekt ovog tipa na planini koja je odnedavno postala pristupačna i zbog razvoja putne infrastrukture. ”Bivak ”Zoran Šimić”, koji potpisuje Filter arhitektura, smješten je na rubu kanjona Rakitnice koji se proteže između Visočice i Bjelašnice. Ovo je jedna od rijetkih lokacija na kojima planinarska staza siječe kanjon, povezujući obje planine i otvarajući pogled nad prostranim krajolikom koji oduzima dah. Projekt je zamišljen kako bi posjetiteljima omogućio taj pogled i naglasio iskustvo boravka na tom mjestu”, stoji u obrazloženju na stranici  DesignBoom.

Projekt izgradnje ovog planinarskog utočišta kolektivna je zasluga Planinarskog društva Željezničar, kao nosioca projekta, čiji su članovi učestvovali u prebacivanju materijala i gradnji objekta na ovoj manje pristupačnoj lokaciji, arhitektonskog studija Filter Arhitektura, kao projektantskog studija,  i Planinarskog saveza FBiH koji je osmislio i sproveo projekat finansiran od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Do Bivka na Visočici se dolazi asfaltnim putem iz Sarajeva preko Bjelašnice, sela Šabići i Sinanovići. Prije nekropole stećaka Poljice na Visočici, s desne strane počinje markirana staza za Bivak, na početku je označena kupom od kamenja. Tura je lagana, oko 3,5 km pješačenja u jednom smjeru.  Sam Bivak se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1800 metara.

Izvori:

https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/bivak-na-visocici-uvrsten-u-10-najljepsih-udaljenih-objekata-na-svijetu/401004

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










https://www.designboom.com/architecture/top-10-personal-remote-retreats-12-02-2020/

https://www.outdooractive.com/en/route/hiking-route/bosnia-and-herzegovina/bivouac-zoran-simic-visocica/42809376/#gref

https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/planinarski-domovi/bivak-zoran-simic


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U POTRAZI ZA DOBRIM VIJESTIMA: U kamp ‘Lipa’…

Ultramoderni pribor za jelo serije Disconnect