in

Afere koje su obilježile 2020. godinu u Bosni i Hercegovini

Slatka-Tajna.Eu

Godinu na izmaku obilježile su mnoge afere. Od netrasparentnih nabavki medicinske opreme u jeku pandemije, unutrastranačkih skandala i previranja, afera u pravosudnim redovima, a kraj godine obilježio je diplomatski skandal međunarodnih razmjera. Sumirala Milica Vučetić.

U ključnim danima brige za zdravlje i borbe sa koronavirusom afera Respiratori potresla je Bosnu i Hercegovinu. Stotinu medicinskih ventilatora vrijednih 10 i po miliona maraka za potrebe zdravstvenog sistema kupila je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preko firme Srebrena malina, a pošiljku iz Kine dočekao je lično – premijer.

“Ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, dakle – što bismo rekli dupli”, poručio je tada Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH.

Pandorinu kutiju nejasnoća i pitanja otvorili su novinari. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine istragu je započelo sredinom maja 2020. godine. Uslijedili su pretresi, saslušavanje svjedoka, ispitivanje osumnjičih. Među prvima – Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena malina i premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Hodžić, Solak i Novalić uhapšeni su krajem maja. Nije im određen jednomjesečni pritvor. Naknadno je osumnjičen i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Na spisku optuženih, uz Novalića, Solaka i Hodžića, našla se i potpredsjednica Vlade Federacije Jelka Milićević, inače komandant Federalnog štaba civilne zaštite. Sporni respiratori od 10 i po miliona maraka i dalje nisu u upotrebi.

Uprkos sličnom ‘scenariju’, uvozu iz inostranstva i činjenici da u oba slučaja nije primjenjivan državni Zakon o javnim nabavkama Tužilaštvo BiH nije preuzelo istragu o kupovini pokretne bolnice u Republici Srpskoj od Republičkog javnog tužilaštva, za razliku od nabavke respiratora u Federaciji Bosne i Hercegovine – slučaja koji je ustupilo kantonalno sarajevsko tužilaštvo.

Pokretna bolnica u Banjaluci, kupljena je za “ne daj Bože” i dočekana spektakularno. No, ubrzo je postala problem, a nazirali su se obrisi nove afere.

“Ja bih bio najsretniji premijer u okruženju, da ovu bolnicu u ovom momentu ne koristimo”, rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

I nije korištena. Tražio se raskid ugovora i povrat uplaćenih sredstava. Pravosudni epilog još uvijek je nepoznanica. A pod lupom je i nabavka respiratora, maski i druge zaštitne opreme…

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Afera “Asim” kolokvijalni je naziv za skandal koji je u februaru potresao Stranku demokratske akcije. Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, na svojoj Facebook stranici objavio je audio snimak kojim je želio dokazati navodnu trgovinu glasovima i radnim mjestima u vezi okončanih unutarstranačkih izbora u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo.

Glavni aketer je jedan od najviših funkcionera, u to vrijeme potpredsjednik stranke Asim Sarajlić, koji je s nekolicinom tada nižih funkcionera stranke navodno pokušavao lobirati izbor predsjednika sarajevskog Kantonalnog odbora, a za uzvrat nudio zapošljavanje članova porodica. Na snimku se može čuti i navodno posredovanje u slučaju izbora gradonačelnika Sarajeva, Abulaha Skake, između ostalog i uz pomoć direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Slučaj prvojerava Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a Asim Sarajlić podnio je ostavku na stranačke funkcije.

“Gospodin Sarajlić je čovjek koji je branio ovu državu, dva puta teško ranjen. Dakle, ne treba to izgubiti iz vida u ovom momentu kada je napravio ovakvu grešku za koju će snositi posljedice”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Krajem godine pravosuđe u Bosni i Hercegovine potresla je još jedna afera u čijem se središtu, nakon prvobitne afere Potkivanje, ponovo našao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Kacelarija dicispilinskog tužioca zaprimila je pritužbu protiv Milana Tegeltije, nakon što je portal Istraga.ba objavio audio snimak u kojem predsjednik VSTS-a razgovara sa bivšom članicom Savjeta Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju.

“Ako Sanja konkuriše za Sud u Banjaluci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član Savjeta. Tražit će da daš ostavku. Kako to se bira tvoja sestra, ovo, ono. Ja ti govorim, brinem o tebi, prije svega. Pa, kad ti istekne mandat nije problem, ali dok si u Savjetu mi je problem”, govorio je Milan Tegeltija na snimku.

Tegeltija i Buha su odbacili optužbe, a predsjednik Savjeta snimak je okarakterisao kao montažu ustvrdivši da je na meti paraobavještajnog i nezakonitog obavještajnog nadzora. Tegeltija je nakon svega podnio ostavku na članstvo i funkciju predsjednika VSTS-a BiH.

Diplomatski skandal sa pozlaćenom ikonom koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine poklonio ministru spoljnih poslova Rusije prouzrokovao je aferu međunarodnih razmjera. Ukrajina je zatražila odgovore o ikoni za koju tvrde da je njihova kulturna baština. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet, a iz ruskih medija odjeknula je vijest da će šef ruske diplomatije vratiti poklonjenu ikonu Miloradu Dodiku zbog “daljeg pojašnjenja njene istorije putem Interpola”. I ikona je iz Moskve stigla u Sarajevo. Donio je lično ambasador BiH u Rusiji i predao u kabinet predjedavajućeg Predsjedništva BiH, inače lidera SNSD-a iz čijih redova navode da ikonu niko ne potražuje, a da je bila u vlasništvu banjalučke porodice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bean's Ride Along | Funny Clip | Mr Bean Official

Sportsku 2020. pamtit ćemo po…