in

“Političari pod hitno moraju riješiti ovu zastrašujuću situaciju s migrantima”

Slatka-Tajna.Eu

“Svjedoci smo ozbiljne migrantske humanitarne krize u BiH. Preko 900 migranata ostavljeni su bez smještaja u teškim zimskim uslovima nakon zatvaranja prihvatnog centra Lipa. To je dodatno otežalo situaciju u kojoj skoro 3,000 migranata nemaju adekvatan smještaj”, kazao je visoki predstavnik EU Josep Borell.

“Bosanske vlasti na svim nivoima moraju hitno riješiti ovu zastrašujuću situaciju. U Biri postoji prihvatni centar čije je uspostavljanje koštalo Europsku Uniju 3,5 miliona eura a koji migrantima može prižiti smještaj tokom zimskih mjeseci, kao što je istakla i EU Komesarka za Unutrašnje poslove Ylva Johansson tokom telefonskih razgovora sa Premijerom Unsko-Sanskog Kantona i Predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH. Odluka Vijeća Ministara donesena 21 Decembra kao i ona donesena 31 Decembra o privremenom otvaranju Bira centra se mora odmah sprovesti, bez ikakvih odgađanja”, dodaje Borell.

Još je kazao da je situacija trenutno neprihvatljiva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Trenutna situacija je apsolutno neprihvatljiva i EU s toga poziva BiH vlasti na svim nivoima da joj se potpuno posvete i nastave da rade kako bi se znašlo dugoročno rješenje na osnovi zajedničke odgovornosti,” izjavio je Visoki Predstavnik EU Josep Borrell.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KAMO SREĆE DA 2020. GODINA NIJE POSTOJALA: Halidu Bešliću se nije desilo ništa lijepo

7 genijalnih ideja za novogodišnji jelovnik