in

WHO izdao prvu hitnu dozvolu za cjepivo Pfizera i BioNTecha

Autor:

  prije 1 sat

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je dala prvo hitno odobrenje od početka pandemije covida-19, za cjepivo Pfizera i BioNTecha, olakšavajući tako proces državama koje ga žele što hitnije početi koristiti, priopćila je ta agencija UN-a.

– Ovo je iznimno pozitivan korak u jamčenju univerzalnog pristupa cjepivima protiv covid-19, rekla je Mariangela Simao, direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u.

Ovaj postupak, koji WHO može koristiti u hitnim slučajevima, omogućuje državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji.

Istodobno ovo odobrenje omogućuje UNICEF-u, UN-ovoj agenciji zaduženoj za važan dio logistike distribucije cjepiva protiv covida-19 širom svijeta i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji kupnju cjepiva koje će se distribuirati i siromašnim zemljama, stoji u priopćenju za javnost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuCjepivo Pfizer/BioNTech već se nekoliko tjedana koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj.
Dosad je njime cijepljeno nekoliko milijuna ljudi. Procjenjuje se da mu je učinkovitost čak 95 posto, no otegotna je okolnost čuvanje na temperaturi od čak minus 80 Celzijevih stupnjeva, što otežava i skladištenje i distribuciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Report

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

BRIZNULA U PLAČ: Rialdi čestitali praznike mama, brat i prijatelji

ODMORIMO NA TRENUTAK OD PROKLETSTVA : Severina poslala emotivnu poruku majci Ani